Puigdemont enceta converses per governar en solitari: «Ho lluitarem fins al final»

El candidat de Junts assegura que la repetició electoral és un "luxe" que ningú es pot "permetre", i expressa el "màxim respecte" pel procés obert a ERC

16 de maig del 2024
Actualitzat a les 16:14h

Primera reunió dels diputats electes de Junts amb Carles Puigdemont a Perpinyà. El candidat, que ha indicat que lluitarà "fins al final" la possibilitat de ser investit malgrat haver quedat segon a les eleccions del 12-M, ha assenyalat que ja ha encetat converses "discretes" amb la resta d'actors de l'independentisme per tal de poder "governar en solitari". L'expresident, que ha demanat "discreció" als seus, ha manifestat que la repetició electoral és un "luxe" que ningú es pot "permetre", però al mateix temps ha indicat que no li fa "por" aquest escenari. "Estem preparats per totes les eventualitats", ha apuntat Puigdemont, que ha recordat que Pedro Sánchez governa tot i haver quedat segon.

"No ens hem de deixar dir que aquest intent nostre no té legitimitat. Encara menys d'aquells que reivindiquen la legitimitat, que la tenen, de governar en minoria sense haver guanyat", ha remarcat el candidat, que ha remarcat que Junts està a l'oposició a Madrid i que, per tant, Sánchez no té majoria absoluta a Madrid. "Qui deslegitimi aquest joc està deslegitimant la democràcia. Aquí sí que hem de ser didàctics amb la ciutadania", ha apuntat Puigdemont, que ha demanat una actitud "el menys sectària possible" als seus diputats. A la cita també s'hi han desplaçat els representants de Junts a Madrid, els senadors i també l'eurodiputat Toni Comín, que és el candidat als comicis del 9-J.

Puigdemont ha indicat que hi ha "diverses opcions" sobre la taula, entre les quals governar en solitari, un escenari que requeriria la complicitat d'ERC -ha expressat el "màxim respecte" pels processos interns, com ara el pas al costat temporal d'Oriol Junqueras- i també l'abstenció del PSC. "Volem contribuir a la reflexió del moviment independentista", ha remarcat el candidat, que també ha exposat la possibilitat que acabi governant el tripartit, ja sigui de manera explícita i compartint consell executiu, o bé des de la col·laboració d'ERC i dels comuns en un gabinet en solitari presidit per Salvador Illa. El país, ha dit, està en "emergència nacional", de manera que supervisarà tots els moviments.

Estratègia negociadora

Tres dirigents d'alt rang de Junts consultats per Nació assenyalen que la negociació que s'obrirà serà tan discreta com ho va ser la investidura de Sánchez. "Hi haurà bunquerització", assenyala un d'ells. Jordi Turull, secretari general del partit, també formarà part de les converses. "Si alguna cosa ha quedat clara en aquesta campanya és que Turull mana, i mana molt", manté un dels implicats en la maquinària del 12-M. Turull ha intentat engreixar sempre les relacions amb Marta Rovira, secretària general d'ERC, a qui des de Junts situen en una òrbita diferent de la de Junqueras a l'hora de fer una revisió crítica de totes les dissensions que han portat al mal resultat de l'independentisme. 

En el nucli dur de Puigdemont també hi ha Albert Batet, director de campanya del 12-M, i Josep Rius, vicepresident i portaveu de Junts, a banda de ser una de les persones de confiança de l'expresident. Un dels perills que van sobrevolar la direcció del partit la nit electoral va ser la possibilitat que el candidat digerís de manera negativa el resultat -35 escons, set menys que el PSC- i optés per una sortida de la primera fila, però aquest risc ha quedat conjurat. Puigdemont, de fet, ha apostat per guanyar temps anunciant la voluntat de presentar-se a la investidura -una carpeta que estarà a les mans de qui lideri el Parlament- i de presentar-se si hi ha una repetició electoral a l'octubre.