Sánchez fixa Catalunya com a eix clau de la victòria de les esquerres el 28-M

Illa carrega contra el Govern: "Els ajuntaments no són els peons del rei Generalitat al taulell d'escacs de la política"

Pedro Sánchez amb Nuria Marín i Jaume Collboni aquest diumenge a l'Hospitalet
Pedro Sánchez amb Nuria Marín i Jaume Collboni aquest diumenge a l'Hospitalet | ACN
Nació
02 d'abril del 2023
Actualitzat a les 15:11h
El president espanyol, Pedro Sánchez, ha pronosticat que la victòria de les esquerres a les eleccions del 28-M començarà a Catalunya i a tots els seus municipis. Així ho ha dit aquest diumenge, en un acte a La Farga de l'Hospitalet de Llobregat. Sánchez també ha assegurat que no té "cap dubte" que el primer secretari del PSC, Salvador Illa, serà el pròxim president de la Generalitat, perquè el país vol una "convivència" que avui representa el cap de l'oposició. En el seu discurs, Illa ha dit al Govern, sobre la sequera, que els ajuntaments no són els "peons del rei Generalitat al taulell d'escacs de la política catalana", i ha afegit que el problema de l'aigua no s'arregla amb unes sancionsals municipis que "empitjorarien les coses".

Sánchez també ha passat revista de l'acció del seu govern al llarg d'aquests tres quarts de legislatura. I, ovacionat pel públic socialista, ha reivindicat la "pau social" que diu que es viu a Espanya, en contraposició amb la situació de protestes que hi ha en diversos països d'Europa, com a França, Regne Unit, Alemanya o Portugal. El president de l'executiu estatal ha comparat l'obra del seu govern amb l'agenda "neoliberal" de l'anterior executiu del PP, marcat per les retallades i l'"estrip" social. I, sense fer cap menció específica sobre Sumar i el nou projecte de la ministra Yolanda Díaz, el president espanyol ha destacat tots els avenços legislatius que ha promogut durant la legislatura.
 

Illa, "astorat" per la gestió de la sequera

Per la seva banda, Illa s'ha mostrat "astorat" per la cimera de divendres sobre la sequera. Després que la reunió entre el Govern i els partits de l'oposició acabés sense acord sobre la situació de l'aigua, el líder del PSC ha qualificat d'"error greu" que l'executiu no compti amb els ajuntaments.

El cap de l'oposició ha afirmat que la generalitat té una "concepció equivocada" de Catalunya per no escoltar els municipis. En canvi, ha asseverat que el PSC "no obstaculitzarà cap mesura per combatre la sequera", i serà "lleial" fent aportacions. Illa ha dit que el seu partit ha enviat fins a cinc documents al Govern. "És temps de pragmatisme, no de dogmatisme", ha conclòs.

Illa també ha carregat contra la presidenta de Junts, Laura Borràs: "No hi ha excuses davant la corrupció". El cap de l'oposició ha afegit que el seu cas no és sobre la "defensa de les idees de cadascú", sinó de l'ús de les institucions "en benefici propi", en comptes de fer-ho per millorar el "bé comú". "A l'Estat no es condemna ningú per ser independentista, a Espanya es condemna la corrupció", ha conclòs.

L'acte ha comptat amb la presència d'unes 3.000 persones, segons l'organització. També hi han participat l'alcaldable del partit a Barcelona, Jaume Collboni, i l'alcaldessa i candidata a la ciutat, Núria Marín. A primera fila hi havia el ministre Miquel Iceta, la ministra Raquel Sánchez, i la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, entre d'altres.