«Vull ser la primera presidenta d'Espanya»: Díaz es llança a l'arena electoral sense esperar Podem

L'actual vicepresidenta segona del govern espanyol exhibeix múscul amb un ampli suport social i polític

Díaz, aquest diumenge
Díaz, aquest diumenge | Europa Press
Nació
02 d'abril del 2023
Actualitzat a les 15:18h
La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha lluït múscul en congregar multitud de suport social i aliats polítics aquest diumenge, on ha celebrat l'acte que ha culminat la gira del procés d'escolta de Sumar i on ha fet oficial l'anunci de la seva candidatura. "Vull ser la primera presidenta d'Espanya", ha proclamat entre aplaudiments.

D'aquesta manera, la ministra de Treball s'ha presentat a l'esdeveniment acompanyada per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau (dels comuns), el coordinador d'IU, Alberto Garzón, el líder de Más País, Íñigo Errejón, la seva homòloga de Más Madrid, Mónica García, i l'alcalde de València, Joan Ribó, i amb la sonora absència de la secretària general de Podem, Ione Belarra, i la cúpula del seu partit, que no han acudit perquè no van veure satisfeta la seva condició que Sumar signés un pacte previ de confluència, basat en primàries obertes.

No obstant això, i malgrat aquesta directriu de la formació habitada, han assistit els líders autonòmics de Galícia (Borja San Ramón) i Navarra (Begoña Alfaro), així com diversos diputats nacionals i autonòmics com Antón Gómez-Reino, Txema Guijarro, Nacho Escartín i Daniel Ripa, entre altres. A banda, altres quadres de Podem no han acudit, però han donat suport a Díaz durant aquests dies, com el vicepresident balear Juan Pedro Yllanes, la diputada Gloria Elizo, i la candidata de Podem als comicis autonòmics a Astúries, Covadonga Tomé.

Aquest matí s'ha sumat la coordinadora autonòmica de la formació Irene de Miguel, que a través de les xarxes socials ha dit que "avui comença tot per Sumar" i que encara que "avui no hagi pogut ser", està "segura que hi haurà altres oportunitats per poder trobar-se i continuar juntes transformant aquest país amb valentia". Durant l'arrencada de l'esdeveniment en el poliesportiu Antonio Magariños, l'afluència ha desbordat l'aforament previst de 3.000 persones i, segons l'organització, s'ha format una llarga cua que ha motivat que part de la gent congregada no hagi pogut entrar.
 

Àmplies delegacions dels comuns, IU i Más Madrid

En el cas d'IU, la formació s'ha bolcat amb Díaz en aquesta cita amb una delegació de fins a 200 càrrecs estatals i autonòmics, a banda de militants, composta pel diputat Enrique Santiago, també secretari general del PCE, la portaveu Sira Rego o el seu responsable d'Organització, Ismael González, i molts candidats de l'organització als comicis del 28M. 

Per la seva banda, els comuns, també un dels baluards de Díaz per al seu projecte polític, han enviat una àmplia delegació amb el ministre d'Universitats, Joan Subirats, la portaveu al Parlament, Jéssica Albiach, el president del grup confederal al Congrés, Jaume Asens, i els diputats Aina Vidal o Gerardo Pisarello. Dins de l'espai confederal ha destacat també l'assistència del diputat i coordinador d'Aliança Verda, Juantxo López de Uralde, juntament amb càrrecs autonòmics del partit.

D'altra banda, Más Madrid ha volgut deixar clar la seva sintonia amb Díaz per a aquest procés amb una nodrida comitiva encapçalada per García i la portaveu a l'Ajuntament de Madrid, Rita Maestre, al costat de diputats autonòmics i edils a la capital. Però no ha quedat aquí el suport a Díaz, perquè ha estat acompanyada també per Errejón i càrrecs de Más País com la diputada andalusa Esperanza Gómez, i el coordinador de Más Región, Óscar Uralburu, que a més a més és exsecretari autonòmic de Podem a Múrcia.

La representació de Compromís l'ha abanderat l'alcalde de València, Joan Ribó, i també hi ha hagut presència d'altres formacions progressistes aliades en el denominat Acord del Túria, com Verds Equo amb els seus coportaveus Marcellesi i Silvia Mellado i la diputada Inés Sabanés, la Chunta aragonesista, la portaveu de Moviment per la Dignitat i la Ciutadania de Ceuta (MDyC), Fatima Hamed, i dirigents del projecte Drago, que va impulsar l'exdiputat i exdirigent de Podem Alberto Rodríguez. A banda de l'esmentat, ha destacat la presència de partits a nivell internacional atès que han estat presents, per exemple, la copresidenta del Partit Verd Europeu, Mélanie Vogel, i el president del Partit de l'Esquerra Europea (PEU), Walter Baier. Malgrat que no han acudit, han brindat suport a xarxes l'exvicepresident de Bolívia Álvaro García Linera i l'expresident grec Alexis Tsipras.


Antonelli i col·lectius socials

També ha acudit a la crida de Díaz l'exdiputada socialista a l'Assemblea de Madrid Carla Antonelli, i l'exlíder de CCOO Ignacio Fernández Toxo. Tant CCOO com UGT han enviat representació, però sense els seus secretaris generals. També hi ha hagut representants de col·lectius socials com la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (CEAR), l'ONCE, el Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI), SOS Racisme i la Unió d'Autònoms (UATAE).

Respecte a l'absència de Podem, Maestre i García han defensat que avui "no és dia ni de negociacions, ni de condicions, ni tampoc de males cares ni paraules", sinó d'"aportar". Mentrestant, Colau ha subratllat que Sumar és un espai de retrobament i que espera que Podem estigui present en la pròxima cita.

 

Podem compleix la seva advertència

Dissabte, la secretària general de Podem va manifestar que només assistirien si Díaz signava un compromís previ de primàries obertes, cosa que no ha succeït, i que alguns volen que Podem tingui un "rol secundari" per a una futura candidatura d'unitat, però va replicar que la seva formació ha de ser "forta" en aquest espai perquè és clau per reeditar el govern de coalició. Els morats han manifestat incomprensió pel fet que Díaz no subscrigui amb ells un compromís de primàries, una condició "senzilla i bàsica", i s'han esforçat a subratllar que és ella qui té la clau de la unitat. Enfront d'això, Díaz va dir que no hi havia excusa per no venir i que ja ha deixat clar que hi haurà primàries amb totes les garanties. 

Des de sectors del partit sospiten que aquesta condició pot ser incompatible amb converses amb la resta de partits i que alguns volen afeblir-los, posposant aquest pacte per a després de les eleccions del 28M, i que és un error perquè minvaria el projecte. També es queixen que se'ls nega legitimitat per plantejar propostes de com ha de ser la confluència.