Sánchez situa el congrés del PSOE el cap de setmana del 30 de novembre per encarrilar relleus de barons crítics

La cúpula del partit pretén que la cita de Sevilla serveixi per ratificar l'estratègia del president espanyol i carrega contra el PP: "Espanya mereix un nou model de finançament per als seus territoris"

02 de setembre de 2024, 13:30
Actualitzat: 20:52h
Pedro Sánchez i María Jesús Montero, a l'executiva federal del PSOE.
Pedro Sánchez i María Jesús Montero, a l'executiva federal del PSOE. | PSOE

L'executiva federal del PSOE ha ratificat aquest dilluns la decisió del president espanyol i líder del partit, Pedro Sánchez, de convocar el proper congrés de la formació per al proper novembre, accelerant així els terminis per a la seva celebració. El 41 congrés se celebrarà a Sevilla del 30 de novembre a l'1 de desembre i el comitè federal ratificarà la proposta el proper dissabte. Serà, per motius logístics, dues setmanes més tard del que s'havia anunciat en un primer moment. Sánchez podia esperar fins a la tardor del 2025, però la necessitat d'impulsar el relleu de lideratges territorials -amb alguns barons reticents o hostils al nou finançament- expliquen la decisió de fer-ho aquesta tardor. 

Tot indica que el congrés servirà per consolidar l'estratègia de Sánchez, en bona part basada en els seus acords amb les forces sobiranistes i el finançament singular per Catalunya. la portaveu de l'executiva, Esther Peña, ha posat en valor la tasca del govern Sánchez i ha assenyalat que "el PSOE és el partit que més s'assembla a Espanya", tot recordant els resultats del 23-J. La portaveu ha confirmat que Sánchez, com tothom donava per fet, aspirarà a la reelecció com a secretari general.

Peña s'ha referit al paper capital de la socialdemocràcia com a "garants de la democràcia enfront els populismes i l'extrema dreta". El congrés també servirà per un ampli debat polític: "Si el PSOE debat, Espanya debat", i ha destacat que totes les agrupacions de la formació encetaran un diàleg intern amb propostes que poden fer arribar al congrés. Sobre les enquestes que mostren un increment electoral del PP, Peña ha subratllat el caràcter "inèdit" del nou curs polític: "Seguirem amb la nostra agenda mentre el PP ja ha deixat clar quina és la seva: Begoña Gómez, Veneçuela, xenofòbia i bronca contra Catalunya".  

Peña ha subratllat que el PSOE està "molt content que Salvador Illa sigui president de la Generalitat i que els independentistes estiguin parlant del finançament i no de la independència" i s'ha estranyat que els presidents autonòmics del PP no parlin sobre una millora del finançament. "El PSOE està fent el que el PP no ha volgut fer mai". La dirigent socialista ha afirmat que "Espanya mereix un nou model de finançament autonòmic per als seus territoris" i ha parlat de finançament en plural: "Catalunya ha obert bretxa, cal reconèixer-ho, però els altres tenen l'oportunitat d'assolir més recursos públics". "La bilateralitat pot ser amb totes les comunitats", i s'ha estranyat que cap autonomia del PP hagi aixecat la veu contra el "dúmping fiscal" de Madrid.

"El cupo i el concert que hi ha en aquest país és el que el PP té amb els milionaris d'aquest país i que es veu a Madrid". La portaveu del PSOE ha furgat en les contradiccions del PP i s'ha preguntat per què interessa més a l'oposició conservadora "el 6% que representa les rendes més altes, com fa el PP que governa a Madrid, que millorar la xarxa de transports de Castella i Lleó, per exemple". "El que ho està fent malament és tot president autonòmic que no demani més singularitat", ha dit. 

"La primera fiscalitat singular que hi ha hagut en aquest país ha estat a Terol, Conca i Sòria i ningú va posar el crit al cel", ha assegurat la portaveu socialista. I ha tornat a apuntar contra el PP: "Del que no volen parlar és de millorar dels serveis públics".  "Els que trenquen Espanya són els no permeten que hi hagi 15.000 milions més d'euros per a les comunitats", ha reblat Peña.   

Tal com estava previst, l'executiva socialista ha convocat el màxim òrgan del partit entre congressos per al 7 de setembre. És aquest organisme ql que ha d'aprovar el calendari per al que serà el 41è congrés socialista. Un mes de congressos aquest proper novembre, ja que ERC i Junts també preveuen celebrar-hi els seus.

El 41è congrés tindrà lloc a Sevilla, en un senyal de la rellevància donada pels socialistes a les properes eleccions andaluses, previstes per al 2026. Cal tenir present també que després del congrés federal caldrà convocar els respectius congressos territorials, el que vol dir renovació de les direccions. Sánchez vol arribar al proper cicle electoral sense enemics a la rereguarda i amb un control de les cúpules i baronies territorials.