Sémper es justifica davant del PP per parlar en basc al Congrés: «Va ser bona idea»

El portaveu dels populars, que en un inici havia dit que parlar una llengua diferent del castellà era de "passerell", explica que va utilitzar la seva llengua materna per demostrar que no és "patrimoni" dels nacionalistes

Borja Sémper, dimarts al Congrés.
Borja Sémper, dimarts al Congrés. | Eduardo Parra / EP
20 de setembre del 2023
Actualitzat a les 12:17h
Dilluns d'aquesta setmana el portaveu del PP Borja Sémper va ser molt clar. El seu partit no utilitzaria les llengües oficials diferents del castellà al Congrés dels Diputats, una decisió per protestar contra la reforma del reglamentimpulsada pel bloc progressista per permetre l'ús del català, el gallec i el basc a la cambra baixa. Per Sémper, fer servir una d'aquestes tres llengües significava fer el "passerell". Però l'endemà va sorprendre i, des del faristol, va decidir fer part de la intervenció en basc, la seva llengua materna. I això no va agradar a alguns dirigents del seu partit, que van considerar incoherent la decisió del seu portaveu. "Va ser una bona idea", ha defensat aquest dimecres el popular, que ha sentit la necessitat de justificar-se. 

De fet, ha volgut explicar, en una entrevista a Onda Cero, la seva decisió. Va decidir parlar parcialment en basc, ha dit, per demostrar que les llengües oficials diferents del castellà no són "patrimoni" dels nacionalistes, i ha intentat treure ferro a les crítiques de membres del seu partit. "El PP no és una secta", ha volgut aclarir, i ha defensat que entre les files de la seva formació hi hagi diversitat d'opinions. Va avisar prèviament que faria servir el basc? Sémper ha argumentat que no va fer "res estrany" i que, per tant, no calia que ho traslladés a ningú.

Els populars, alineats amb Vox, han intentat plantar la batalla a les llengües diferents del castellà. En l'inici del ple, la portaveu Cuca Gamarra va intentar posposar el debat, però no se'n va sortir. Els seus aliats, els ultres, van decidir sortir de l'hemicicle per protestar. I els d'Alberto Núñez Feijóo van optar per no posar-se els auriculars habilitats a la cambra baixa, com a mostra de rebuig a la mesura. Malgrat tot això, Sémper ha assegurat aquest dimecres que l'ús de les diferents llengües oficials de l'estat "no són un problema i mai ho han sigut".

En aquest sentit, ha recordat que a les seves files hi ha diputats que parlen aquestes llengües, i ha assegurat que amb la seva decisió de parlar basc, que ha qualificat de "brillant", va reflectir la "posició tradicional" del PP. A més, ha carregat contra el PSOE, de qui ha recriminat que ara estigui a favor de la pluralitat lingüística només per la "cessió permanent" de Pedro Sánchez als independentistes a canvi de ser president.