Taronges, pactes amb interventors i puntades de peu: el relat de l'1-O de la policia espanyola a Tarragona

Testimonis policials relaten escenes de violència en diversos col·legis mentre Vox busca sense èxit referències a ETA

La fiscal Consuelo Madrigal, aquest dimarts al Suprem
La fiscal Consuelo Madrigal, aquest dimarts al Suprem | ND
16 d'abril del 2019
Actualitzat a les 17:08h
La policia espanyola ha estat la gran protagonista d'aquest dimarts al Tribunal Suprem. Vuit agents han desfilat al matí per la sala segona per mirar d'apuntalar el relat de la Fiscalia i denunciar la passivitat dels Mossos i la violència. A la tarda, la sessió s'ha reprès amb la declaració de més agents que van actuar l'1-O en diversos punts del territori. El primer bloc d'agents van intervenir a Tarragona.

El novè agent -el primer de la tarda- ha estat un policia espanyol que va actuar l'1-O a l'Institut Comte de Rius de Tarragona. A preguntes de la Fiscalia ha explicat que quan van arribar l'actitud de la gent era d'"espera". Ha dit que quan van accedir al col·legi van poder confiscar diversos objectes i material electoral. Ha relatat que ell va resultar ferit aquell dia: "Vam rebre empentes i cops, i en un moment determinat jo vaig rebre un cop de puny a la cella". Com la resta d'agents, ha assegurat que l'actitud dels Mossos era passiva. 

Un altre agent, el desè testimoni del dia, també ha explicat la intervenció a l'Institut Comte de Rius de Tarragona. Ha dit que hi havia "molta tensió" i la gent, "unes 150 persones", els insultava. El seu objectiu era assegurar les portes del centre perquè els agents hi poguessin entrar. "Amb tanta gent era difícil. No ens van detectar fins que les intentaven tancar i nosaltres ho impedíem", ha relatat. Ha explicat que va resultar ferit quan intentava aguantar la porta. "Ens va costar però vam aconseguir assegurar la porta. El mateix dia vaig anar a l'hospital", ha dit. En aquest centre, l'agent ha dit que no recorda si hi va veure Mossos.

El testimoni també ha dit que va intervenir a l'Institut Torreforta, on va enregistrar l'actuació policial "dins del que vaig poder". A preguntes de les defenses, ha dit apareix un agent agafat per la cama, però no un votant agredint un policia. 

Vox busca referències a ETA a Tarragona

L'onzè testimoni també va intervenir a Tarragona, concretament a l'IES Tarragona. Ha explicat que quan van arribar "hi havia molta gent", tant dins com fora de l'institut. "Ens insultaven i també vam rebre alguna amenaça", ha assegurat. Un cop dins del centre, ha dit que hi havia gent asseguda fent resistència passiva. "En el moment d'entrar vam tenir força problemes fins que es va normalitzar la situació. Hi va haver agressions, puntades de peu... A mi em van pegar una puntada als testicles", ha dit a preguntes de la Fiscalia. El testimoni ha dit que mentre negociaven amb els votants per confiscar material, la gent continuava "insultant i cantant". "Els Mossos no van intervenir, l'actitud va ser passiva", ha assegurat.

L'agent també va intervenir a l'Institut Pont del Diable. "La dinàmica va ser semblant: bloquejar-nos l'accés a les urnes, amb resistència passiva forta o insultant-nos o increpant-nos", ha explicat. A preguntes de Vox, el testimoni ha dit que hi havia gent que utilitzava mocadors i caputxes per cobrir-se la cara, i que van rebre amenaces de mort. "No recordo si hi va haver referències a ETA", ha dit. 

Un altre testimoni ha explicat la seva versió de la intervenció a l'IES Tarragona. Ha assegurat que quan van arribar al centre hi havia poca gent fora. "A dins, unes 200 o 300 persones", ha explicat, i ha assegurat que van rebre insults i els van llançar objectes. L'agent ha dit que miraven de retirar la gent, però que es tornaven a col·locar. "Els apartàvem cap a un costat del pati per crear una zona de seguretat. Estàvem sobrepassats", ha admès l'agent, que ha recordat que va patir una lesió. "No sé com va passar", ha dit. A la sortida ha dit que hi havia molta gent cridant i amenaçant. "No ens van donar cops al cotxe", ha apuntat, i ha dit que a l'arribada va veure una parella dels Mossos amb actitud "tranquil·la". 

A preguntes de les defenses, l'agent ha dit que les unitats d'intervenció van entrar al mateix moment que ell. "No em consta que els meus companys utilitzessin les defenses. No sé si les portaven desenfundades", ha explicat, i ha afegit que es dedicaven a aixecar la gent amb les mans. "No duien escut. Van utilitzar-lo durant el replegament per fer la línia de seguretat", ha afirmat. A preguntes de Marina Roig, ha admès que "pot ser que alguna persona caigués al terra". "No va volar ningú", ha insistit, i ha dit que no va veure persones ferides al terra.

Pactes amb "responsables" del PDECat

Un tercer agent ha relatat la intervenció a l'IES Tarragona per corroborar les versions dels altres dos testimonis. "Em van donar una empenta i em vaig fer un cop amb el llindar d'una porta i vaig caure", ha explicat a preguntes de la Fiscalia. Ha assegurat també que els van llançar objectes -"una taronja i una llauna de refresc", ha concretat- i també ha dit que se'ls va insultar. L'agent ha parlat de "responsables del PDECat" que va entregar les urnes als agents. "Quan sortíem, els més radicals també van insultar responsables del PDECat perquè ens havien entregat les urnes". El testimoni també ha dit que es van disparar salves a l'aire per "intentar apartar la gent".

Al Pont del Diable, ha relatat l'agent, la intervenció va ser més senzilla, però ha dit que també van rebre insults i amenaces. A preguntes de l'advocada de l'Estat, l'agent ha dit que quan els votants van saber que venia la policia es van concentrar a la porta per impedir-los l'accés. 

A preguntes de les defenses l'agent ha explicat que els càntics eren generalitzats, però que els insults eren de gent o grups de gent concreta. El testimoni ha dit que no va veure que es fes ús de les defenses i que va veure gent caure al terra però no va veure ni puntades de peu de policies ni cops de puny a la gent. 

El catorzè testimoni del dia també va intervenir a l'IES Tarragona. Ha explica que l'accés va ser fàcil al recinte del centre va ser fàcil, però que un cop dins del pati "la intervenció es va complicar". "Ens van començar a llançar ampolles d'aigua i a escopir. Ens van insultar", ha relatat a la Fiscalia. L'agent ha dit que ell va resultar lesionat per una puntada de peu als testicles. "No vaig agafar la baixa i em van donar antiinflamatoris", ha explicat, i ha afegit que altres agents van rebre cops i agressions. A preguntes de Vox, l'agent ha dit que quan van entrar al col·legi va veure un home amb un casc al colze. "Alguna persona duia passamuntanyes a mitja altura", ha dit. 

A preguntes de les defenses, ha dit que la gent insultava els policies en català i en castellà. Ha especificat que la gent els va començar a llançar objectes quan van entrar. "A última hora, quan estava el cordó policial, la gent es posava davant de la unitat d'intervenció i realitzaven càntics", ha explicat a preguntes de Marina Roig. També ha explicat que van intervenir material i que va veure companys sortint amb material. "Es va arribar a un acord amb la gent perquè lliuressin material", ha explicat. 

Els policies segueixen fil per randa el relat de la Fiscalia

La sessió del judici ha començat puntual aquest matí amb la declaració de més agents de la policia espanyola citats per la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat per mirar d'apuntalar el relat de la rebel·lió. El punt en comú de tots ells ha estat denunciar la passivitat dels Mossos i l'hostilitat i resistència dels votants davant els policies espanyols. Un relat que el Ministeri Públic creu que es va confirmant a mesura que passen els testimonis. Els agents d'avui recullen el testimoni dels d'ahir, que van justificar l'ús de pilotes de goma a l'escola Ramon Llull, van parlar de la violència dels votants, de la passivitat dels Mossos i van explicar algunes unes escenes que no es corresponien amb els vídeos dels fets de l'1-O.