«Tenien l'objectiu de neutralitzar-me»: Trapero denunciarà les maniobres de les clavegueres

L'exmajor en cap dels Mossos d'Esquadra era un dels objectius de l'operació Catalunya, que el volia incriminar en un cas de drogues i corrupció

Trapero durant el judici a l'Audiència Nacional
Trapero durant el judici a l'Audiència Nacional | Pool EFE
Victor Rodrigo
17 de gener del 2024
Actualitzat a les 9:50h
El reguitzell de nous documents sobre l'operació Catalunya tornen a esquitxar el Ministeri de l'Interior de Jorge Fernández Díaz durant l'etapa del govern de Mariano Rajoy. Ara, a sobre, amb la cara més visible de la cúpula policial dels Mossos d'Esquadra durant l'etapa del referèndum de l'1 d'octubre. Una nova informació de La Vanguardia assegura que la trama de la policia espanyola va voler incriminar el major en cap Josep Lluís Trapero en un cas de tràfic de drogues. Hauria estat un muntatge que formaria part de l'operació Catalunya.

Aquest mateix dimecres, Trapero ha explicat a El Món a RAC1 que ha decidit denunciar "la persecució injusta" de la qual ha estat objecte. "Totes aquestes invencions i falsedats van trobar un reflex acrític i col·laboratiu en determinats mitjans de comunicació que ho van difondre de manera espúria", ha dit en un missatge enviat al programa de Jordi Basté.

Tal com determinen des del mitjà barceloní, l'objectiu era molt clar: que el titular del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, imputés el cap dels Mossos. El cas era conegut, tant al cos policial com als mitjans. Diversos agents ja havien estat esquitxats per aquest cas, el Macedònia, i la intenció des d'Interior era empènyer Trapero cap a aquesta trampa. Ell mateix admet que tot plegat li va ocórrer perquè "va destapar la trama dels prostíbuls del Riviera i el Saratoga".

Tot i que Trapero no hi va ser implicat, la policia patriòtica va aconseguir que el jutge Aguirre enviés a la presó provisional el subinspector dels Mossos Josep Ranea. Va estar any i mig suspès de sou i feina. Tot va quedar en no res. Una dècada d'instrucció perquè tots acabessin absolts. "Com a opinió personal ho observo amb tristesa i amb preocupació i referma el que fa temps percebo: una degradació institucional i de la gestió pública", ha sentenciat.

El missatge de Trapero a RAC1

"Respecte del que faré, el que com a funcionari públic és la meva obligació i també el meu dret: Denunciar davant la justícia una persecució injusta cap a la meva persona, per individus que no tenien cap habilitació legal per fer-ho, agreujat per ser pagada amb fons reservats i que només tenia per objectiu desacreditar-me i neutralitzar-me".

"​Totes aquestes invencions i falsedats van trobar un reflex acrític i col·laboratiu en determinats mitjans de comunicació que ho van difondre de manera espúria. També varen tenir conseqüències judicials greus i novament injustes per persones a les meves ordres, l’únic pecat de les quals havia estat desentrellar una trama policial corrupta (en aquest cas sí) vinculada als prostíbuls Riviera i Saratoga. La persecució a la qual es fa referència en aquesta notícia es va iniciar l’any 2009 i va durar de manera ininterrompuda fins uns mesos abans de la meva absolució a l’Audiència Nacional el 2020, és a dir, una dècada".

"Com a funcionari, però especialment com a ciutadà, comprovar que altres funcionaris i càrrecs públics em perseguien és indignant, frustrant i decebedor. M’he fet sovint la reflexió que, si això ho varen fer a un alt comandament policial, què no hauran fet al llarg de les seves carreres professionals a ciutadans anònims".

"Com a opinió personal ho observo amb tristesa i amb preocupació i referma el que fa temps percebo: una degradació institucional i de la gestió pública on, sovint, el que hauria de ser la recerca i defensa de l’interès general es substitueix per interessos perversos i personals i on la decència ha abandonat el llibre d’estil d’alguns dels seus gestors”.


Hi haurà ampliació.