Tot el que volies saber de Pere Aragonès i ningú no t'havia explicat

La música que va escoltar el dia del seu casament, un frankfurt com a restaurant preferit, fan de Manel i expert en imitacions: algunes de les curiositats del president de la Generalitat més jove de la història i candidat d'ERC el 12-M

El president de la Generalitat i candidat d'ERC el 12-M.
El president de la Generalitat i candidat d'ERC el 12-M. | ERC
25 d'abril del 2024

Amb només 38 anys, Pere Aragonès es va convertir el 2021 en el president més jove de la història moderna de la Generalitat. Nascut a Pineda de Mar el 1982, la seva trajectòria ha estat sempre vinculada a la política. Va començar a militar a les joventuts d'ERC quan encara era menor d'edat. Home de confiança d'Oriol Junqueras, arran de l'empresonament del president d'ERC va esdevenir la cara visible dels republicans i el pes més important dins del Govern. Primer com a conseller d'Economia, després com a vicepresident. Finalment, al capdavant de la Generalitat.  Aquestes són les deu coses que potser no sabies del 132è president i candidat d'ERC el 12-M. 

1. Aragonès porta tota la vida al partit. Quan només tenia 16 anys es va fer militant de les joventuts, llavors les JERC, avui el Jovent Republicà. Durant aquell temps va protagonitzar campanyes com la coneguda 'Espanya ens roba'. Una de les accions més sonades quan era portaveu nacional va ser l'encadenada a la seu de la COPE a Madrid per protestar contra els atacs d'aquesta emissora contra Catalunya. 

2. És fill de pare amb renom en el sector hoteler i exregidor de CiU. També net d'un dels darrers alcaldes de Pineda de Mar del franquisme. La seva mare va ser treballadora d'una empresa tèxtil. Aragonès, però, mai s'ha vinculat als negocis o l'estatus familiar. Va arrencar la carrera institucional com a regidor del seu poble natal i, des d'aleshores, ha anat escalant posicions en la política catalana. L'any 2006 va irrompre al Parlament com a diputat.

3. Va estudiar primària a l'escola concertada de la Mare de Déu del Roser de Pineda de Mar, i secundària a l'institut privat Montessori-Palau. Va treure un 8,6 a la Selectivitat. Es va llicenciar en Dret per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), i va fer un màster en Història Econòmica per la Universitat de Barcelona (UB). També va ampliar els estudis en polítiques públiques per al desenvolupament econòmic a la Kennedy School of Government de la Universitat Harvard. Ha treballat fora de la política en un despatx d'advocats especialitzat en assessorament jurídic a empreses i administracions públiques.

4. Musicalment és de Bob Dylan, Manel i Obrint Pas. Però el dia del seu casament va ballar reggaeton per fer feliç la seva dona, la Janina Juli, que va ser militant destacada de les joventuts de CiU, la JNC. Ara va més a concerts del Pot Petit, amb la seva filla, la Clàudia.

5. El president diu que era el "raret" de la classe. Cada any, per Nadal, a l'escola encarregaven una redacció als alumnes sobre les vacances. El 1991, quan només tenia 9 anys, va fer la redacció sobre la dissolució de la Unió Soviètica. Li interessava l'actualitat política i li agradava quedar-se a la sobretaula dels adults els diumenges per escoltar i opinar. 

6. Ideològicament, és més de Keynes que de Marx perquè Keynes "va aplicar les seves teories". Té clar que la lluita nacional no s’entén sense la lluita social, i defensa l’independentisme útil per sobre del màgic.

7. És propietari d'un habitatge valorat en 325.000 euros que va obtenir el 2009. També va declarar, abans d'esdevenir president, que disposava de 39.000 euros entre el cotxe, plans de pensions i inversions. També un passiu de 239.000 euros en forma de préstec i hipoteca personal. El sou com a president és d'uns 6.000 euros nets al mes.

8. Formal, solemne i seriós, a les distàncies curtes el president de la Generalitat exhibeix humor. Li agraden les bromes, però la seva gran virtut són les imitacions. Mai s'ha atrevit a fer-ne en públic, però el seu entorn assegura que els seus companys i adversaris polítics són els favorits en el repertori. En una entrevista a Flaixbac va prometre que si aconsegueix revalidar la presidència, imitarà al president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

9. Els fogons són un dels espais preferits de casa d'Aragonès. Al seu compte d'Instagram publica sovint plats i receptes. Destaquen especialment els arrossos -i la recepta de l'àvia a la cassola- però també el bonítol confitat a baixa temperatura amb oli de pebres i bitxo o la sopa esferificada de Ferran Adrià. Sempre que pot, amb productes de l'hort de casa.

10. A l'hora de triar restaurant, no escull l'alta cuina, sinó que prioritza aquells llocs on ha passat bons moments. El Frankfurt Mèlies de Pineda és el lloc que escull quan pensa en un restaurant. Hi va molt amb la família. Si ha de triar a prop de Palau, l'Haití. Un clàssic de la zona i dels polítics que trepitgen tant la Generalitat com l'Ajuntament.