Travessies, faules i ironies al Parlament

La sensació de desànim és palpable en la majoria sobiranista | “Avui sí que és un dia històric!”, s'ironitzava als passadissos de la cambra catalana recordant que és la primera vegada que un Govern no pot aprovar uns pressupostos

«Junts pel no», cartell a la prèvia del debat sobre pressupostos
«Junts pel no», cartell a la prèvia del debat sobre pressupostos | Isaac Meler
08 de juny del 2016
Actualitzat a les 14:14h
Dia de frases, faules i jocs de paraules aquest dimecres al Parlament. Algú deia amb ironia només començar el ple de pressupostos que “avui sí que és un dia històric!”. I certament, després de tantes jornades transcendents com ha donat aquesta legislatura, avui ha arribat un dia que porta en ell gravetat històrica: per primer cop, un Govern no aprova els pressupostos. A l'exterior, un home lluïa un cartell molt descriptiu: "Junts pel no".

Pocs han pogut resistir la temptació de la ironia. Antonio Espinosa ha defensat l’esmena a la totalitat de Ciutadans. Després d’una intervenció llarga, no ha volgut deixar escapar l’oportunitat i ha exclamat recordant la travessia promesa: “Aquest viatge, senyor Llach, és un viatge cap a enlloc”. El diputat de Junts pel Sí ha donat un bot en el seu escó, provocant una riallada general.  

El portaveu del PP, Enric Millo, ha començat la seva intervenció dient que el que està passant aquest dimecres al Parlament li recordava la faula de la granota i l’escorpí. Un escorpí demana a la granota que l’ajudi a passar el riu, cosa a la qual la granota accedeix malgrat el risc: el verí de l’escorpí. Però a mitja travessia, l’escorpí pica la pobra granota (“és la meva naturalesa”) i moren tots dos. Com són les coses. Aquest matí, l’oposició unionista ha intentat reduir la travessia d’Ulisses a Ítaca al pas suïcida d’una granota amb mala companyia.

Joan Coscubiela, que també s’ha lliurat a algunes frases fetes, ha estat més directe i ha recorregut al lèxic sanitari per definir l’estat de la majoria sobiranista, tot dient que el Govern “està a la UVI”.

Sentiment de "traïció" entre els diputats de Junts pel Sí

Molts diputats de Junts pel Sí admetien que estaven “tocats”. Un sentiment de “traïció” era palpable al final de la primera part de la sessió d’avui. El grup que dóna suport al Govern se sent enganyat per la CUP, malgrat que Eulàlia Reguant, que ha parlat en nom de l’esquerra anticapitalista, ha dit que ells se senten “decebudes”, i no només pels pressupostos. La trencadissa de la majoria dels 72, s’oficialitzi o no, és un fet ara mateix. Però si en els rengles de Junts pel Sí hi ha desànim, també hi ha la sensació que aquest cop, la pressió ha fet molt mal a la CUP perquè ha mostrat una contradicció insalvable. El fet que coincideixin en la mateixa votació, i en un tema tan rellevant, amb el bloc unionista no serà de fàcil argumentació. Un diputat de Junts pel Sí, astorat pel discurs de la CUP sobre els pressupostos, explicava per passos perduts que “aquest llenguatge no té res de nou. És molt antic, propi de dècades enrere”.  

Malgrat la més que probable derrota dels comptes, en algunes intervencions els portaveus es curen en salut. La diputada del PSC Alícia Romero ho ha volgut fer constar, tot dient que “en aquesta legislatura hi ha tantes sorpreses que fins que no hi hagi la votació, no se sabrà”. Inés Arrimadas anunciava un "canutasso" per parlar de la no retirada “en principi” de l’esmena de la CUP.