Tres premi Nobel de la Pau i una llarga llista de personalitats impulsen un manifest de suport a Wagensberg

Rebutgen l'acusació de terrorisme i alerten que s'utilitza per desactivar dissidents polítics i moviments socials

Ruben Wagensberg, en imatge d'arxiu
Ruben Wagensberg, en imatge d'arxiu | Europa Press
Redacció
24 d'abril del 2024

Tres guanyadors del premi Nobel de la Pau han impulsat un manifest de suport a Ruben Wagensberg, qui va marxar a Suïssa davant l'acusació de terrorisme en el marc de la causa del Tsunami Democràtic. Jody Williams (1997), Alfonso Pérez Esquivel (1980) i Najet Zammouri (2015) signen el text. El grup de suport de Wagensberg ha activat aquest dimecres una campanya de suport, així com la pàgina web justiceforwagensberg.com.

La llista de signants és encara més àmplia. Federico Mayor Zaragoza, exdirector general de la UNESCO (1987-1999); Feridoon Aryan, exportaveu d'UNICEF Afganistan, i acadèmics com John Paul Lederach (EUA), el Dr. Thomas Schmidinger (Àustria) o Harsha Walia (Canadà). Les persones que signen el manifest rebutgen l'acusació de terrorisme i alerten que s'utilitza per desactivar i desacreditar dissidents polítics i moviments socials.

A banda de Williams, Pérez Esquivel i Zammouri (els tres premi Nobel de la Pau) i Mayor Zaragoza, entre els signants també hi ha víctimes del terrorisme d’Estat Islàmic que veuen amb "preocupació" com es banalitza el terrorisme. I destaquen com Wagensberg, precisament, ha ajudat centenars de persones a escapar-ne de països com Síria, l’Iraq o l’Afganistan.

La resta de signants

També signen el manifest Juan Carr, nominat al Premi Nobel de la Pau set vegades per la UNESCO; Mirza Dinnayi, premi Aurora Humanitarian Award 2019; Feridoon Aryan, exportaveu d'UNICEF Afganistan; el Doctor Thomas Schmidinger, professor de la Universitat de Viena i de la Universitat de Ciències Aplicades d'Oberösterreich d'Àustria; la directora Executiva de la British Columbia Civil Liberties Association (Canadà), Harsha Walia.

A més, també el signen l'activista pels drets de les dones Sara Bahai; la directora de cinema Sahra Mani; el primer objector de consciència espanyol del servei militar per motius polítics, Pepe Beunza; i entitats com Foundation of the Families of ISIS Martyers, Rojava Organization for Human Rights, Creu Roja al Kurdistan, Movement for a Democratic Society, Associació Observa Associazione Ricreativa e Culturale Italiana, Osservatorio Repressione, Prisoner's Assistance Nepal, Fundipau, Sodepau, NOVACT, IRIDIA, Lafede.cat, Union of Lawyers (Síria), Casa Terra, o Casa Nostra Casa Vostra, entre moltes d'altres.