Junts situa el 12-M com un «dilema» entre Puigdemont i Sánchez

Turull reclama als catalans que no són independentistes que optin per l'expresident com a garantia de defensa dels interessos de Catalunya, i assenyala que guanyar les eleccions "reforçaria" la negociació internacional amb el PSOE

Pedro Sánchez i Carles Puigdemont, en dues imatges d'arxiu.
Pedro Sánchez i Carles Puigdemont, en dues imatges d'arxiu. | Nació
04 d'abril del 2024
Actualitzat a les 10:36h

Jordi Turull, secretari general de Junts, ha assegurat aquest dijous que les eleccions del 12-M són un "dilema" entre Carles Puigdemont, candidat de la seva formació als comicis, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. En una conferència informativa organitzada pel Nueca Economía Fórum, Turull ha indicat que Puigdemont tornarà en cas de poder ser investit, i ha remarcat que, en cas que la justícia s'hi oposi, estarà "prevaricant". També ha fet una crida a la mobilització independentista, perquè "quedar-se a casa no resol els problemes". Pel que fa als pactes posteriors al 12-M, ha indicat que treballarà perquè hi hagi una majoria independentista que permeti un Govern "solvent" i que "treballi" per recuperar el lideratge. 

Pel que fa al retorn de Puigdemont, ha garantit que es farà, però que està circumscrit al fet que tingui els suports per ser investit, i ha demanat als catalans no independentistes a votar-lo. "Representa no doblegar-se davant les adversitats", ha remarcat Turull, que ha apuntat que el candidat també defensarà una millor gestió de Rodalies o un compliment més alt de l'execució pressupostària. "Serà la victòria de l'ambició de país", ha apuntat, al mateix temps que indicava que el retorn de Puigdemont "reforça" la negociació internacional amb el PSOE.

Preguntat per la convocatòria electoral, que va arribar després del fracàs dels pressupostos, el secretari general de Junts ha indicat que no els va sorprendre, perquè l'última remodelació del Govern tenia la comunicació com un dels eixos amb l'ascens de Sergi Sabrià com a viceconseller. Les eleccions, en tot cas, són un "alleujament" perquè s'estava "arrossegant" una situació de "minoria absoluta", i serveixen perquè Junts "vagi a totes". "El 12-M ens agafa en el nostre millor moment com a partit. El primer que hem aparcat ha estat la comfortabilitat personal i de partit. I què fem? Presentem el millor candidat possible", ha remarcat.

La candidatura, segons Turull, acredita que els partits "són un instrument al servei del país". "La majoria del país s'hi podrà sentir identificada. Treballarem per la independència des de la solvència", ha remarcat el dirigent de Junts, en referència al fitxatge d'Anna Navarro, empresària establerta a Silicon Valley, com a número dos de la llista. El dilema d'aquestes eleccions és entre Puigdemont i Sánchez, no entre l'expresident o Salvador Illa.

Recuperació del lideratge

"Hem de reconstruir un lideratge més enllà de les paraules. Cal un Govern que trenqui la falsa dualitat entre progrés econòmic i progrés social. Hem de recuperar el prestigi de les nostres institucions, que tingui lideratge en tots els àmbits. Cal un executiu que no posposi els problemes", ha remarcat el dirigent de Junts, que ha detectat un "ensopiment" governamental. "Per defensar Catalunya només ens tenim a nosaltres mateixos", ha remarcat a l'hora de recordar que el 2017, en ple xoc institucional, és quan més es va invertir per part de l'Estat. Segons ell, això és un exemple de "confrontació intel·ligent", com també ho és l'acord que va permetre la investidura de Sánchez -partidari en el seu dia del 155- al Congrés dels Diputats.

Segons ell, això és un exemple de "confrontació intel·ligent", com també ho és l'acord que va permetre la investidura de Sánchez -partidari en el seu dia del 155- al Congrés dels Diputats. Un altre dels pactes als qual s'ha referit és el que es va teixir al voltant de les competències sobre immigració, que haurien de ser delegades a Catalunya. De moment, aquesta qüestió encara s'està negociant, perquè haurà de ser perfilada a través d'una llei orgànica específica.

Àmplia presència institucional

L'encarregada de presentar Turull ha estat Míriam Nogueras, cap de files de Junts a Madrid, que ha indicat que el secretari general del partit "té molt a veure" amb haver "aguantat la posició" en aspectes com l'amnistia i la negociació amb el PSOE. A la conferència hi han assistit tots i cadascun dels membres de la plana major de Junts: bona part del grup parlamentari a Catalunya i a Madrid, el gruix de l'equip municipal a Barcelona, els caps de llista territorials al 12-M i també la presidenta de Junts, Laura Borràs. Antoni Cañete, president de Pimec, i Camil Ros, secretari general de l'UGT a Catalunya, també s'han assegut a la taula principal de la sala.