Vaga de fam de Sànchez i Turull per denunciar el «bloqueig» del TC a la justícia europea

Els líders independentistes volen denunciar la situació de presó preventiva injustificada i la manca d'imparcialitat de la justícia espanyola

Pina i Padrós al Col·legi de Periodistes
Pina i Padrós al Col·legi de Periodistes | Andreu Merino
01 de desembre del 2018
Actualitzat a les 18:48h
Jordi Sànchez i Jordi Turull han començat una vaga de fam indefinida com a protesta pel que entenen que és una vulneració de drets per pat del Tribunal Constitucional (TC). Els presos polítics denuncien que el TC "bloqueja" el seu accés al Tribunal Europeu de Drets Humans pel fet de no tramitar els vuit recursos d'empara presentats per tots dos. 

Aquest dissabte l'advocat de Sànchez i Turull, Jordi Pina, i el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, han explicat els detalls de l'acció de protesta de l'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana i l'exconseller de Presidència. Pina ha llegit un manifest signat per tots dos en què asseguren que no volen cap "tracte de favor" per part del TC sinó tenir garantits els seus drets. Fa un any que van presentar el primer recurs d'empara i l'alt tribunal encara no s'ha pronunciat.

La manca de resposta del TC impossibilitat que els presos puguin accedir al Tribunal Europeu de Drets Humans, la qual cosa entenen com una vulneració dels seus drets. Per Sànchez i Turull, la vaga de fam representa una acció "no violenta i legítima" i de les poques que tenen possibilitat de fer des de la presó de Lledoners. En el manifest, asseguren que volen interpel·lar "tots els demòcrates".

En aquest sentit, Sànchez i Turull insisteixen que la vaga de fam "no va contra ningú" sinó que busca "remoure consciències".
  Sànchez i Turull també han utilitzat els seus comptes de Twitter per anunciar l'inici de la vaga de fam. Els dos han fet servir elmateix text, en què acusen el TC d'impedir el seu accés a la justicia internacional. A diferència de Turull, Sànchez acompanya la piulada amb la imatge d'un got d'aigua, que és l'únic que ingeriran durant la vaga de fam.
 Comissió d'experts

Per la seva banda, Padrós ha anunciat que una comissió d'experts farà seguiment de la vaga per evitar "qualsevol tipus de coacció". El president del Col·legi de Metges ha recordat que els sanitaris de Lledoners han de respectar la decisió de fer vaga de fam. "Cap element pot distorsionar la seva lliure decisió", ha dit.

Entre les conseqüències que la vaga de fam pot tenir per la salut dels presos, Padrós ha parlat de cansament, pèrdua de massa muscular i alteracions digestives o del son. Per tot plegat, Padrós ha reconegut que el dejuni indefinit pot dificultar el trasllat dels presos a Madrid per assistir al judici. El metge ha avisat que el risc per a la salut de Sànchez i Turull començarà "ben aviat" i ha asseguat que sense ingerir aliments el període de supervivència dels dos presos no serà superior al mes i mig o als dos mesos.

D'altra banda, Pina ha assegurat que la protesta de Sànchez i Turull no altera l'acció de la defensa, que en els pròxims dies ha de presentar peticions de llibertat al Tribunal Suprem. A més, Pina no ha descartat  que altres presos polítics se sumin a la vaga de fam.

La denúncia es centra en la situació de presó preventiva que consideren injustificada i que, a més, hauran d'afrontar un judici sense garanties d'imparcialitat per part dels tribunals. Ahir al vespre, es va difondre per primera vegada una fotografia dels set presos de Lledoners. L'anunci es farà a partir de les 11 del matí en una roda de premsa al Col·legi de Periodistes, a Barcelona

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha desmentit en declaracions a RAC1 que la vaga de fam tingui l'origen en una petició de l'entitat adreçada als presos, i que la primera noticia d'una posible vaga la va tenir aquesta setmana a través d'un enllaç que té Jordi Sánchez. Paluzie ha assenyalat que la vaga de fam és una forma legítima d'acció no violenta. El secretariat de l'ANC té convocada per avui dissabte una reunió ordinària en què debatrà les accions anunciades pels presos.