Ximo Puig, un baró determinant en el tauler del PSOE

El president valencià va sobtar per la seva moderació en la intervenció que va fer en el comitè federal | José Luis Ábalos, un dels grans rivals de Puig, és l’home de Sánchez a València | Jordi Sevilla, un dels negociadors del PSOE per la investidura, no té bona relació amb el PSPV

Ximo Puig i Miquel Iceta, a l'autocar dels periodistes de la darrera campanya
Ximo Puig i Miquel Iceta, a l'autocar dels periodistes de la darrera campanya | ACN
03 de febrer del 2016
Actualitzat el 04 de febrer a les 16:26h
Pedro Sánchez té davant seu unes setmanes trepidants en els que es pot jugar el tot pel tot. El paper que jugaran els diferents barons territorials del PSOE serà determinant pel futur del partit. Un home important en l’actual paisatge de la formació és Ximo Puig, president de la Generalitat valenciana i líder del PSPV. Els qui van escoltar la seva intervenció en el comitè federal de dissabte passat van mostrar-se sobtats. S’esperava un discurs dur i crític envers el secretari general, però Puig va modular molt les seves paraules i es va centrar en les condicions generals per tancar un acord.

Puig va fer referències al què, a fugir de tacticismes, a encarar un procés de negociacions amb humilitat. Ell parlava des de la seva experiència de governant que ho és gràcies a un acord amb Compromís, que és al seu Consell, i amb el suport de Podem. Va esmentar alguns trets programàtics, com la recuperació de drets socials, la política de recuperació econòmica, les relacions amb Europa i la cohesió territorial. Un to i un contingut molt diferent al d’altres barons, com l’aragonès Javier Lambán o la mateixa presidenta andalusa, Susana Díaz.

Persones que coneixen la realitat del PSPV asseguren que la intervenció de Puig no ha de despistar ningú i que el president valencià no s’ha convertit en un suport de Pedro Sánchez. Li va fer costat que Sánchez es va presentar a la secretaria general, però un cop allà, Sánchez ha volgut crear la seva pròpia base de suport. Puig manté una actitud crítica amb el líder del PSOE, però ho expressa des del seu tarannà.

L’home de Sánchez a València

En sectors propers a alguns barons territorials s’acusa Sánchez d’haver comès molts errors en “diplomàcia personal” i en el moment de formar el seu equip. En el cas del PSPV, el secretari general del PSOE té com a home de confiança el diputat José Luis Ábalos, que té un gran ascendent sobre l’organització socialista de la ciutat de València i adversari intern de Puig. Ábalos és considerat un representant del sector menys catalanista del PSPV.
Una altra figura del socialisme valencià en la qual Sánchez ha dipositat confiança és l’exministre Jordi Sevilla, qui formarà part de l’equip negociador del PSOE en aquestes setmanes prèvies al debat d’investidura, juntament amb Meritxell Batet i Antonio Hernando, entre altres. Sevilla no té una relació fluida amb la cúpula del PSPV.

Un nom que hagués pogut ser un pont entre Sánchez i Puig és, segons fonts socialistes, l’actual consellera de Sanitat del Govern valencià, Carmen Montón, qui a més pertany a l’executiva del PSOE. Però sembla que, per les raons que siguin, Montón no ha exercit aquesta tasca. En alguns sectors del partit es confia que una de les prioritats de Sánchez en les properes setmanes hauria sigui refer ponts amb sectors del territori.
Arxivat a