Zapatero crida els independentistes a no entorpir la presidència d'Illa si guanya el 12-M

L'expresident espanyol situa les eleccions com "les més importants dels últims 25 anys" per consolidar la nova etapa de "convivència" a Catalunya

L'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero, en l'obertura del congrés del PSC
L'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero, en l'obertura del congrés del PSC | Hugo Fernández
15 de març del 2024
Actualitzat el 18 de març a les 0:39h
L'any 2008, José Luis Rodríguez Zapatero era president del govern espanyol i líder del PSOE i va ser un dels grans protagonistes a l'11è congrés del PSC. José Montilla governava la Generalitat amb el tripartit, el moment polític era un altre i el PSC, també. Aquell dia, Montilla va enviar, en plenes tensions per l'autogovern i la negociació d'un finançament que és l'encara vigent, un missatge a Zapatero que va fer fortuna: "Els socialistes catalans t'estimem bé, t'estimem molt, però estimem encara més Catalunya i els seus ciutadans, ens devem als seus problemes, a les seves justes demandes, a la seva cultura, llengua i al seu estatut, que defensarem amb totes les forces". Zapatero ha tornat aquest divendres a un congrés del PSC, el 15è. Els socialistes opten a tornar a governar Catalunya, però la pressió i l'exigència del partit que ara lidera Salvador Illa cap al govern de l'Estat i el PSOE ja no és la mateixa, com es desprèn de la ponència política que aprovarà el partit aquest diumenge.

La gran trobada dels socialistes ha arrencat aquest divendres, amb més de 1.200 afiliats i uns 700 observadors, i s'ha convertit en el primer gran "míting" de la campanya electoral, que ha de portar Illa a la presidència de la Generalitat. Els socialistes volen exhibir musculatura i definir una proposta amb la vista posada al 12-M. Ja era l'objectiu de bon principi, però l'avançament electoral ha obligat a retallar terminis i el congrés, a banda de ratificar Illa com primer secretari, aprofitarà també per proclamar-lo com a cap de llista. L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha obert el congrés, però la intervenció més esperada ha estat la de l'expresident Zapatero. El gran protagonista del cap de setmana serà Pedro Sánchez, aquest diumenge. No hi haurà un missatge d'Illa a Sánchez com el de Montilla a Zapatero.

Ovacionat pel públic, l'expresident del govern espanyol, un dels principals avaladors de l'estratègia del "retrobament" pilotada per Sánchez, ha destacat el lideratge d'Illa i la feina feta a Catalunya aquests últims anys. "En poques ocasions he vist un lideratge tan clar, tan creïble, tan sòlid i tan guanyador com el de Salvador Illa", ha destacat Zapatero. Les eleccions del 12-M són, ha dit, "les més importants dels últims 25 anys a Catalunya i Espanya" i han de servir per "superar l'error i desterrar el rancor". Veu tan clara la victòria, que Zapatero ja ha demanat a la resta de forces polítiques, sobretot les independentistes, les úniques amb possibilitats de disputar la victòria al PSC, que "acceptin esportivament" la victòria del PSC i no entorpeixin la presidència d'Illa. "Que bé que li anirà a Catalunya una etapa de serenitat i tranquil·litat", ha dit.

Zapatero ha reivindicat la feina feta per Illa a l'oposició, que l'ha fet ressaltar com un autèntic "líder polític". Si a les eleccions municipals i espanyoles, en campanya, l'expresident espanyol ja va dir que Illa era "el polític revelació", aquest divendres ha anat més enllà i ha ressaltat la seva responsabilitat com a cap de l'oposició, perquè ha aprovat pressupostos del Govern i està "disposat a sumar, a posar sentit comú i ajudar Catalunya independentment de com li vagi al PSC". Per això, ha fet una crida a tots els catalans a donar suport al PSC a les eleccions, en favor de la "convivència, la defensa de la identitat catalana i la tolerància" i en contra de la "ruptura i l'immobilisme". "L'alternativa és el diàleg, la reforma, el PSC i Salvador Illa", ha reblat.
 

L'amnistia, una llei que farà història

És habitual en els mítings de campanya, i aquest ho és, més enllà que sigui un congrés del PSC, que els dirigents socialistes treguin pit de l'obra de govern de Pedro Sánchez, ben vista a Catalunya, segons les enquestes. Zapatero també ho ha fet, ressaltant les lleis socials del govern de Sánchez i el camí que va obrir ell durant els seus anys a la Moncloa. L'amnistia ha estat un capítol a part i l'expresident, com ha fet aquests últims mesos, n'ha defensat la importància per superar la crisi del 2017. "Marcarà una de les pàgines de la història i serà un abans i un després, perquè és una gran lliçó de democràcia que recull el millor esperit de la Constitució", ha destacat. La llei permet, ha dit, fer "un pas més enllà" i treure el conflicte català del "dret penal". "Com més dret penal, més temps trigarem a aconseguir la reconciliació", ha recordat Zapatero.

No ha escatimat retrets cap al PP, que ha situat l'amnistia com l'eina per desgastar el govern de Sánchez. Zapatero ha recordat que el PSOE sempre ha donat suport al PP en moments històrics, com la lluita contra el terrorisme d'ETA -"em reconeixereu 20 anys després que pactar amb Aznar té mèrit", ha ironitzat- o l'aplicació de l'article 155 quan "l'independentisme se'n va anar cap a enlloc". Quan li ha tocat, el PP no ha fet el mateix, com ara amb la llei desjudicialitzadora aprovada aquesta setmana al congrés. Zapatero ha tancat la seva intervenció -sense cap paper- amb el compromís que vindrà a fer campanya a Catalunya quan comenci, oficialment, a finals d'abril. "Ja saps que estic en ratxa, i vindré a demanar el vot com quan el vaig demanar per un tal ZP", ha acabat.
 

Salvador Illa, en la seva primera intervenció al congrés del PSC Foto: Hugo Fernández

 

Illa situa el PSC com l'eina contra "10 anys perduts"

Com si fos l'any 2008, però amb Montilla entre el públic i no a l'escenari, Illa ha començat la seva intervenció per fer balanç de gestió amb un missatge a Zapatero. "Ets estimat per als socialistes, perquè s'estima qui et respecta, qui t'ajuda, qui t'aporta, i qui ha estat amb tu en els moments difícils, i sempre has estat al costat de Catalunya i del PSC", ha dit Illa a l'expresident del govern espanyol. No ha anat més enllà, però. El primer secretari socialista, el dia abans de ser ratificat, s'ha presentat com l'alternativa per superar "10 anys perduts" a mans d'ERC i de Junts, que han situat Catalunya "a la cua d'educació o renovables". "Ni Catalunya ni Espanya mereixen estar enrocats el 2017, volem passar pàgina i obrir un capítol nou", ha dit. Illa ha defensat la feina feta per "unir els catalans" i la capacitat per arribar a acords. Falten quasi dos mesos, però el PSC ja ha començat la campanya electoral. "Estem preparats per obrir una nova etapa", ha reblat.