Hi ha molts factors que contribueixen en l'aparició del càncer: l'herència genètica, la mala alimentació, l'excés de pes, els contaminants ambientals, la inactivitat física, el tabac, l'alcohol, l'estrès, la falta d'exposició solar i algunes infeccions, així com altres causes desconegudes.
El que sí és ben bé cert és que modificant tant sols tres dels factors anteriorment anomenats es redueix en un 30 o 35% el risc de patir càncer. Aquests tres factors són: l'excés de pes, la inactivitat física i la mala alimentació.
I el que encara és més important, és que aconseguint mantenir el pes a ratlla, no només ens "protegim" del càncer sinó també de patir malalties cròniques com la diabetis i malalties cardiovasculars.
Nutrició com a prevenció
Les recomanacions no són diferents a les que es donen generalment, per a tota la població: portar una alimentació equilibrada i sana, per així emmalaltir el menys possible. Hi ha un seguit de recomanacions, fàcils d'anomenar, i que poden millorar molt la qualitat de la nostra alimentació:
[despiece] 1. Seguir una alimentació rica en vegetals, fruites i verdures, llegums i cereals integrals.
2. Disminuir la mida de les racions.
3. Disminuir els productes rics en greixos.
4. Disminuir el consum de begudes alcohòliques, ensucrades i/o energètiques.
5. Limitar el consum de sucre refinat
6. Limitar el consum de carns vermelles i processades
7. Evitar la sal i limitar el consum d'aliments salats, en conserva i precuinats i
8. Seguir les recomanacions pel que fa a l'emmagatzematge i conservació dels aliments
[/despiece]
Com podem fer-ho?
Doncs seguint les pautes marcades en el "plat saludable de Harvard": a cada àpat hi ha d'haver presència dels diferents grups d'aliments, però amb una proporció diferent a la que estem acostumats: la meitat del que mengem en cada àpat ha de ser verdura o amanida, una quarta part, proteïna (carn, peix, ous, llegums, productes derivats de la soja...) i l'altra quarta part cereals, a poder ser, integrals (pa, pasta, arròs, cereals, patata...).
Nutrició com a tractament
En el cas de les malalties canceroses, el binomi alimentació-càncer s'ha de tractar des de dos vessants: veient l'alimentació com un factor de protecció i en segon lloc, veient-la com a part del tractament. En aquest cas, garantir un adequat estat nutricional, fa que es pugui afrontar millor el tractament i en millora el pronòstic.
Les recomanacions durant el tractament i la malaltia s'han de fer personalitzades, ja que cada un comença des d'un determinat punt de sortida, cada tractament és diferent i també, cada persona respon d'una manera.
Sí que hi ha consells generals, com ara evitar llargues hores de dejú, disminuir els aliments amb alt contingut en sucres i/o greixos, beure força aigua (1,5-2 litres al dia), fer exercici físic diàriament (mínim 15 minuts)... però pel que fa a efectes secundaris generalitzats, com les nàusees, vòmits, diarrees, canvis de gust... es poden donar unes recomanacions generals però a partir d'aquí s'ha d'adaptar a les necessitats, gustos i preferències de cadascú.

Gisela Pulido Rodes
Dietista - Nutricionista col. CAT00062