[nointext]
[h3]Què és el Baby Led Weaning?[/h3]
El BLW es podria traduir com "alimentació complementària autoregulada" o "alimentació complementària a demanda". És un mètode d'introducció de l'AC que consisteix a incorporar els aliments sòlids en l'alimentació del nadó sense passar per la fase dels triturats (purés i papilles), sent el mateix nen el que s'alimenta per si mateix utilitzant les mans.
[intext1]
[h3]Quins són els beneficis?[/h3]
- Permet al nadó descobrir sabors, textures, colors i olors en el menjar que afavoreixen una relació amb el menjar més adequat.
- Fomenta el desenvolupament de les habilitats motrius. Treballa la psicomotricitat fina i desenvolupen la coordinació ull-mà.
[intext2]
- Afavoreix el desenvolupament de la musculatura oro facial. Aprenen a mastegar abans d'empassar i així amb aquest moviment enforteix la mandíbula contribuint a un millor desenvolupament del llenguatge i correcte creixement de la dentadura.
- Evita l'obesitat infantil. És el nadó qui controla la quantitat de menjar, per la qual cosa controla la seva gana, així gestiona la seva sensació de sacietat.
- Des de ben petit s'integra a la taula familiar. Mengen al mateix temps i així permet menjar el mateix menjar.
[intext3]
[h3]Quins són els inconvenients?[/h3]
- Falses expectatives. És molt normal que al principi el nadó mengi molt poc o gens. L'etapa d'experimentació i joc dura d'un mes a mesos.
- Por que s'ennuegui. Oferir al nadó aliments sense triturar, en trossos grans, deixant que se'ls mengi i aprengui a mastegar sense dents, provoca molta inseguretat i por als pares.
- Falta de suport familiar. Quan la mare s'ha d'incorporar a la feina, pot ser que la persona responsable a donar-li el menjar al nadó no estigui disposada a seguir aquest mètode.
- No és un mètode gaire net, ja que al principi el nadó juga i experimenta amb el menjar i, per tant, molt menjar acaba a terra i el nadó no gaire net.
[h3]Quan s'ha de començar?[/h3]
Es recomana mantenir la lactància materna (LM) o de fórmula infantil, de forma exclusiva fins als 6 primers mesos d'edat i, a partir d'aquest moment, afegir de forma gradual els aliments, mantenint la LM tot el temps que mare i fill desitgin.
La llet materna o, en el cas que no sigui possible, la llet de fórmula infantil, cobreix totes les necessitats nutricionals del nen fins als 6 mesos de vida. A partir d´aquesta edat, la llet ha de continuar sent la principal font nutritiva durant el primer any de vida del nen, amb la incorporació i complementació d'altres aliments necessaris.
El nadó ha de complir uns requisits per a saber si estan preparats per iniciar el blw:
- Ha de mostrar un interès actiu pel menjar.
- Desaparició del reflex d'extrusió (expulsió d'aliments no líquids amb la llengua).
- Ser capaç d'agafar menjar amb la mà i emportar-se'l a la boca.
- Mantenir la postura asseguda a la cadira.
[h3]Per quins aliments es comença?[/h3]

[h3]Com es preparen els aliments?[/h3]
- Han de ser fàcils d'agafar, per exemple, amb forma de bastó, mai forma rodona o de moneda.
- Han de tenir un punt de cocció que no es desfaci a la mà quan l'agafi, però que sí que es pugui desfer amb la geniva.
- Que sobresurti del puny del bebè (finger-food).
- Que no rellisquin excessivament.
[h3]Aliments perillosos[/h3]
Hi han aliments que sigui per la serva forma o per la seva textura presenten un risc d'ennuegament i, per tant, hem de modificar la seva presentació.
- Fruits secs sencers (es poden donar en crema o triturats).
- Aliments petits i de forma ovalada com el raïm, aranyons, tomàquets xerri, la mandarina (tallar en trossos més petits).
- Aliments durs: la poma, la pastanaga, el pebrot (es poden ratllar o coure'ls).
- Aliments tallats amb forma de moneda com la salsitxa, la pastanaga…
[h3]Aliments a evitar abans de l'any[/h3]
- Carn de caça.
- Infusions.
- Llet de vaca.
- Carn i peix poc fet.
- Mel.
- Sucre.
- Ou cru.
- Sal.
- Làctics sense pasteuritzar.
- Verdures de fulla verda.
- Algues.
- Aliments superflus.
- Peixos blaus de gran mida.
- Marisc.
Per detectar al·lèrgia a un aliment, s'ha de donar aquest aliment durant tres dies consecutius i no es pot introduir cap altre aliment nou durant aquests tres dies. Quan introduïm el nou aliment, s'ha de donar si és possible, la primera meitat del dia (esmorzar o dinar).
[despiece]Exemple d'un plat equilibrat:
Ha de contenir fruita, verdura, cereals i proteïna animal o vegetal.
Evitar l'abús de fregits, arrebossats.
Augmentar coccions al vapor, al forn, planxa.[/despiece]
Gemma Esandi
Diplomada d'Infermera