Un edifici del segle XIX de Ribes de Freser es converteix en residència artística i espai de creació

És una iniciativa privada que va obrir portes el febrer i ja hi han passat deu companyies

La Cremallera és un edifici del segle XIX de RIbes de Freser que s'ha convertit en una residència i espai de creació
La Cremallera és un edifici del segle XIX de RIbes de Freser que s'ha convertit en una residència i espai de creació | ACN
Redacció
13 de desembre de 2024, 10:41
Actualitzat: 10:46h

La Cremallera és un edifici del segle XIX amb molta història. Va ser l'espai d'una empresa tèxtil, un taller de fusteria i una caserna de la Guàrdia Civil. Ara, s'ha convertit en una residència i espai de creació. Fa dos anys els actors Nina Solà i Jordi Font (companyia Mambo Project) van comprar i reformar la instal·lació per fer realitat el seu somni: tenir un espai on crear i assajar i obrir-lo també a altres companyies per descentralitzar la producció artística. Una de les condicions per als residents és mostrar-ho al públic de Ribes amb assajos oberts. "No volem que sigui una bombolla, sinó que arribi a la gent", explica a l'ACN Jordi Font. La companyia Hermanas Picohueso treballa aquests dies a l'espai i aquest dijous han fet un assaig obert amb alumnes de l'institut del poble.

"Vam arribar dilluns i ens quedarem fins divendres", explica Gal·la Peire, cofundadora de la companyia Hermana Picohueso amb membres de Catalunya i de les Illes Balears. Disposar d'un espai "ben equipat" com aquest, afirma, els va molt bé perquè els permet "concentrar-se" durant el procés creatiu. "Ja hem vingut dos cops aquest any, venim pocs dies perquè així ho aprofitem més", detalla. Aquests dies estan en ple procés creatiu de l'espectacle 'Skai is full' (El cel està ple) que gira al voltant del concepte 'cel' amb humor i des de diferents llenguatges. "És un espai expositiu on hi passen coses", explica.

Alumnes de 2n i 4t d'ESO de l'institut escola de Ribes han assistit aquesta setmana a un assaig obert. Per conèixer com és un procés creatiu, també han fet una gimcana amb pistes per diferents punts de l'edifici. Nina Solà, copropietària de La Cremallera, explica que els assajos oberts funcionen molt bé perquè els artistes "proven què funciona i què no". Després, conversen una estona per compartir experiències i poder "fer créixer" l'espectacle.

Totes les parts del procés creatiu en un sol edifici

La Cremallera va obrir fa deu mesos i té una gran acollida. Segons explica l'altre cofundador del projecte, Jordi Font, ja hi han passat una desena de companyies artístiques i tenen moltes peticions per entrar-hi. L'edifici, de tres plantes, els permet allotjar persones i oferir espais de creació, assaig i també de representació al teatre-cafè que hi ha. El van comprar fa dos anys -havia estat un allotjament turístic- i l'han acabat de reformar amb millores com ara un ascensor. "El que el fa interessant és que permet tot el procés de creació, des del naixement de la idea fins a la seva representació", assenyala.

Quadrar els dies i les activitats és un dels reptes, segons admet, ja que combinen aquesta activitat amb les gires que fan com a companyia artística. L'espai, a més, també ha programat una vintena d'activitats com ara recitals de poesia o tallers per acostar la cultura al poble. Aquest divendres es farà un passi de l'espectacle que està preparant la companyia Hermanas Picohueso. "Ens adaptem a les companyies, però un dels requisits és que facin una mostra per al públic de Ribes, que no sigui una bombolla (la residència) sinó que s'obrin a la gent del territori", remarca Font, que afegeix que intenten atendre el màxim de peticions de companyies.

La companyia resident aquests dies celebra que hi hagi espais com aquest, sobretot per a artistes emergents o projectes que estan en fases embrionàries. Aquest és el vuitè espectacle que desenvolupen. "Ara que ja tenim més anys de recorregut, ens agradaria allargar més el procés creatiu i no haver de moure'ns d'un espai a prop de casa, per no haver de desmuntar tota l'estona", assenyala la directora, Gal·la Peire. Malgrat tot, els van molt bé espais com el de Ribes perquè els permet "fer xarxa" i tenir "més visibilitat". També creu que és important que estiguin fora de Barcelona. Segons Peire, "s'està articulant una xarxa d'espais molt interessant i a Catalunya cada cop n'hi ha més". Però considera que també caldria una oferta d'espais on poder ensenyar les propostes. "Això és el que ara ens està fallant més", afegeix.