
“N'hi havia a tot arreu menys a Ripoll”. Aquest és l'argument obvi que explica Josep Paradera, l'impulsor de la primera màquina expenedora de llet fresca a la comarca situada al passeig Ragull al costat del pas a nivell. Aquest divendres cap a les 11 del matí esperen que tot estigui a punt per satisfer l'expectació que ha aixecat entre els vilatans. Segons afirma el seu fill Adrià, fins i tot al llarg de les hores prèvies algunes persones s'hi han acostat amb recipients per omplir-los de llet.
Josep Paradera -ripollès i que sempre ha estat relacionat amb el sector primari- explica que la llet la subministrarà l'explotació de la Folcrà, de Sant Joan de les Abadesses. La llet després de sortir de la vaca es pasteuritza -s'escalfa a noranta graus per eliminar tots els bacteris- i després es refreda fins a quatre graus. Aquests són els dos únics passos que separen vaca i consumidor. La llet es vendrà a un euro el litre però es podrà adquirir tant embotellada com amb recipients que duguin els transeünts.
La màquina estarà oberta les vint-i-quatre hores del dia. A banda de l'expenedora hi ha un dipòsit d'uns 300 litres de llet fresca. Ni Josep ni Adrià Paradera tenen clar quanta llet vendran al dia però, veient la gran quantitat de persones que s'han interessat per la màquina al llarg de la tarda, de ben segur serà molta. De moment expliquen que ho “proven” a Ripoll i que no descarten instal·lar-ne més en altres poblacions.
La instal·lació l'ha subministrat l'empresa vigatana Trivic. El seu responsable ha explicat que després de Manlleu i Ripoll els propers dies n'instal·laran quatre més a Vic. Considera que una població ha de tenir un mínim de 3.000 habitants per rendibilitzar la màquina. En aquest sentit ha apuntat que és possible posar-ne a poblacions com Sant Joan o Campdevànol i fins i tot a Camprodon acotant la temporada d'obertura.

- Notícies de màquines expenedores de llet fresca (DiariForestal.com)
Mostra Projectes, serveis, transformacions i infraestructures Ripollès en un mapa més gran