Ripoll posa en marxa l'Escola d'Oficis de la comarca

Aquest projecte neix amb l'objectiu de formar tècnics qualificats i donar resposta a les necessitats de les empreses

L'acte d'inauguració que s'ha fet aquest divendres amb la presència d'alcaldes, empresaris i representants de les diferents administracions.
L'acte d'inauguració que s'ha fet aquest divendres amb la presència d'alcaldes, empresaris i representants de les diferents administracions.
Redacció
21 de febrer de 2025, 13:31
Actualitzat: 13:37h

L'Escola d'Oficis del Ripollès ha fet un pas endavant amb la inauguració de les noves instal·lacions, aquest divendres 21, en una nau de 500 metres quadrats al centre de Ripoll. L'acte d'inauguració ha comptat amb la presència d'alcaldes, empresaris i representants de l'administració. Aquest projecte neix amb l'objectiu de formar tècnics qualificats i donar resposta a les necessitats de les empreses de la comarca. La iniciativa s'ha impulsat per la Unió Intersindical d'Empresaris del Ripollès (UIER) amb el suport del Consell Comarcal del Ripollès, la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya.

L'escola es va posar en marxa el 2022 amb un curs de fusteria que va tenir molt d'èxit. Tres anys després, ja ofereix una desena de formacions en sectors estratègics com la soldadura, la mecànica i l'electricitat. "Formem treballadors que estan a l'atur i també oferim cursos especialitzats per a empreses", destaca Josep Pascal, vicepresident de la UIER.

El projecte ha anat creixent progressivament i, després de la bona acollida del curs inicial, es van incorporar formacions en lampisteria i llauneria. El 2024 es va ampliar l'oferta amb cursos de manteniment industrial i aquest 2025, amb la nova nau ubicada al carrer Ramon Casanova i Danés, es preveu consolidar el projecte. L'espai compta amb 500 metres quadrats d'instal·lacions operatives i una àrea exterior per a activitats com jardineria, amb possibilitat d'ampliació en una segona planta.

Eficiència energètica i projecció de futur

Un dels sectors estratègics de l'Escola d'Oficis serà l'eficiència energètica, es tracta d'un projecte ambiciós que és fruit de la tradició formativa i professional del Ripollès, que es remet a la història industrial de la comarca. L'objectiu és convertir-se en un centre de renom per a les comarques del Pirineu.

Actualment, la UIER forma prop de 3.000 alumnes a l'any i preveu arribar a uns 170 alumnes a l'Escola d'Oficis fins a l'estiu, amb grups reduïts d'una quinzena de persones per garantir una formació de qualitat. Entre els assistents a l'acte, hi havia exalumnes com Eduard Bedos, de 42 anys, que l'any passat va cursar formació en electricitat bàsica domèstica. "El meu plantejament és poder canviar de sector i aspirar a més coneixements", explica.

L'èxit col·laboratiu dels sectors públic i privat

El projecte no hauria estat possible sense la col·laboració d'administracions i entitats privades. "És un exemple palpable de l'èxit de la col·laboració publicoprivada", afirma Eudald Castell, president de la UIER. La patronal és l'encarregada de gestionar l'escola, que fins ara ha rebut una inversió de més de 373.000 euros. D'aquesta xifra, 208.000 euros provenen del Consorci de Formació Continuada de Catalunya, 90.000 euros han estat aportats per la UIER amb fons propis i crèdits, mentre que el SOC i el Consell Comarcal han destinat 35.000 euros. La Diputació de Girona també hi ha contribuït amb 40.000 euros.