Un llibre d'imatges antigues de Ripoll, en fascicles

Redacció
29 d'octubre de 2008, 07:28
 
El llibre s’inclou en lacol·lecció titulada L’Abans, la qual ja harecollit el testimoni gràfic de 53 pobles i ciutats de lescomarques de Catalunya. El volum s’edita en fasciclescol·leccionables, 50 en total, amb una periodicitat setmanal.L’editorial, en la seva campanya de promoció, repartiràgratuïtament les cobertes i el fascicle de presentació ladarrera setmana d’octubre (a partir del divendres 31). Es podràadquirir a totes les llibreries, papereries i quioscos de la ciutat.La resta de fascicles es vendran a 2,50 euros, preu que es mantindràal llarg de tota la publicació.

Les fotografies antigues quees publiquen al volum, al voltant de 900, provenen dels àlbumsfamiliars de Ripoll. Dalmau explica que s'han obtingut fotos d'uns125 particulars i destaca com a principals fotògrafs JesúsMauri i Redó, Daniel Maideu, Manel Parés i DomingoMañas. Les fotografies originals que cedeixin els particularsper il·lustrar el llibre, després de ser digitalitzadesi retornades a les famílies, passaran a formar part d'un fonsfotogràfic de l'Arxiu de l'Ajuntament de Ripoll.

El període del llibreinclou des de 1878 a 1972. Malgrat que a la majoria de llibres de lacol·lecció L'Abans es tancava al 1965 Dalmauexplica que aquell any 'no va passar res'. Una opció eraacabar l'any 1967 amb la primera Festa de la Llana peròfinalment es va optar per l'any 1972 en la qual es va aterrar lafàbrica de can Sans. Aquest edifici separava les places del'Ajuntament i de l'Abat Oliba i, per tant, la seva demolicióva suposar un gran canvi en el paisatge urbà, ja que vamodificar la percepció visual del Monestir, l'edifici méssingular de la vila.

El llibrecompte amb una presentació a càrrec de l’alcaldessaTeresa Jordà i un pròleg de Jordi Mascarella, professorde la facultat de Lletres de la Universitat de Girona. Aixímateix es compta amb un text de Josep Maria Espinàs quedescriu la vila a l'inici de la dècada dels 70. Els contingutsdel llibre estan revisats i assessorats per un equip d’especialistesen història local: Eudald Maideu, Xavier Anton, Pere Gayolà,Ramon Masdeu, Florenci Crivillé, Enric Colomer, Carme Font,Rosalia Casas, Ramon Prat i Santiago Maideu.