VÍDEOS La papallona del boix torna a envair Ripoll

En alguns punts la situació el capvespre és insostenible, es lamenten els veïns

Redacció
18 de setembre de 2020, 10:41
Actualitzat: 10:52h
Un any més, amb l’arribada del bon temps, els  boixos de Ripoll es tornen a veure afectats per les erugues defoliadores del boix (Cydalima perspectalis). "Aquesta és una plaga que ens va sorprendre l’any passat per l’elevat nombre d’exemplars que es podien veure arreu, sobretot de les papallones que als vespres volaven l’entorn de qualsevol llum", reconeixia fa uns dies un portaveu del  el consistori.

I així ha estat. Una mica més tard del previst i després d'un estiu força tranquil. Des de fa uns dies, la papallona del boix ha tornat a envair la capital del Ripollès i al capvespre se'n poden veure milers en alguns punts cèntrics, com la plaça de l'Ajuntament.

La situació comença a ser insostenible. "Finestres i portes tancades, no es pot gairebé seure en una terrassa i quan cau la nit no es pot passejar. És necessari fer-hi quelcom", es lamenta un veí.
 
La papallona del boix és un insecte originari d’Àsia que en el seu estat larvari s’alimenta de les fulles del boix. L’any 2007, es va detectar per primera vegada en el sud-oest d’Alemanya, des d’on s’ha anat estenent pels països veïns del centre i sud d’Europa. L’any 2014, es va identificar per primer cop a Catalunya, concretament a Besalú. A partir d’aquí, ha seguit una progressió típica d’una espècie amb alta capacitat invasora portant a afectar pràcticament la totalitat de la Garrotxa i bona part de les comarques adjacents, entre elles el Ripollès on va aparèixer de forma massiva l’estiu passat.

- Uns consells per actuar contra la papallona del boix