Òpera i memòria històrica posen punt i final a la Capitalitat de la Cultura Catalana de Sabadell

El supervivent de l'Holocaust Simon Gronowski ha seguit l'estrena entre el públic de La Faràndula

Simon Gronowski, acompanyat dels cantaires a Sabadell, en el dia mundial de l'Holocaust.
Simon Gronowski, acompanyat dels cantaires a Sabadell, en el dia mundial de l'Holocaust. | ACN
Redacció
26 de gener de 2025, 15:41

L'estrena de l'òpera participativa Push! aquest diumenge al teatre La Faràndula de Sabadell ha posat el punt i final als actes de la ciutat vallesana com a Capitalitat de la Cultura Catalana 2024. L'obra, del compositor britànic Howard Moody, s'ha estrenat en català en una producció de la Fundació Òpera a Catalunya (FOC) i l'Orquestra Simfònica del Vallès (OSV).

L'òpera narra la història del pianista belga i supervivent de l'Holocaust Simon Gronowski, present al teatre aquest diumenge al matí. De fet, la data de l'estrena s'ha fet coincidit amb el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust. Sobre l'escenari, un total de 154 persones, entre elles 130 cantaires de quatre corals de la ciutat. En concret, de les corals Belles Arts, Els Notes, el Cor Jove i el Cor Ohana de l'Escola Municipal de Música i Conservatori de Sabadell-, a més del Cor Amics de l'Òpera de Sabadell i l'OSV.

El baríton Toni Marsol posa veu a Simon, el protagonista de l'obra, la soprano Laia Frigolé interpreta la seva germana i el baríton Germán de la Riva fa el paper de guardià. Manuel Valdivieso assumeix la direcció musical, Dani Coma la direcció d'escena i Buia Reixach la dels cors participants. La direcció i coordinació artística va a càrrec de Jordi Cos, president de l'OSV.

L'obra s'ha volgut plantejar des de la vessant participativa i per això compta amb la implicació de diversos agents de la ciutat. A banda dels diferents cors d'adults i infants, també s'hi han involucrat entitats com Ràdio Sabadell, el grup de teatre del Centre Parroquial Sant Vicenç i l'Estruch.

Gronowski agraeix la representació i fa un cant a la vida

L'estrena ha comptat amb la presència de Gronowski, que ha seguit l'òpera des de la platea de teatre. L'home, de 93 anys, va escapar del tren que el deportava l'abril de 1943 quan la seva mare el va empènyer del tren per salvar-lo. De fet, d'aquí el títol de l'obra, 'Empeny!'.

En finalitzar la funció, Gronowski ha pujat a l'escenari i ha agraït la representació, assegurant que l'obra li havia retornat la veu a la seva mare i la seva germana -que es van quedar al tren i van morir en una cambra de gas a Auschwitz.

L'home ha recordat com es va veure al tren que els deportava sense entendre res del que passava. Ha defensat que, malgrat tot, "la vida és bella" i ha assegurat que ell ha volgut viure "per l'alegria i per l'amistat, pel present i pel futur, però sense oblidar el passat". El supervivent ha dit que 'Push!' no té un missatge de pena sinó d'esperança i ha acabat el seu discurs dient 'Visca la pau, visca l'amistat entre els homes i visca Catalunya'.

Sabadell passa el testimoni a Salou

Amb aquestes dues funcions Sabadell ha posat punt i final a la seva capitalitat cultural i ha donat el testimoni a Salou (Tarragonès), Capital de la Cultura Catalana 2025. L'objectiu d'aquesta capitalitat és ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i la cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris i promocionar i projectar el municipi designat, tant a l'interior com a l'exterior.