Lafarge celebra els 100 anys de la cimentera de Montcada sense perspectives d'aturar l'activitat

TSJC està pendent de resoldre un recurs dels veïns contra la llicencia mediambiental de l'empresa

La façana de la cimentera de Montcada
La façana de la cimentera de Montcada | Norma Vidal
Redacció
26 de maig de 2017, 16:25
Actualitzat: 01 de juny, 19:02h
L'empresa Lafarge ha celebrat aquest divendres els 100 anys de vida de la cimentera de Montcada i Reixac  sense voluntat d'aturar la seva activitat. Així ho ha assegurat el director de la fàbrica, Luis Coleto, que ha recordat que des dels anys 80 s'han invertit més de 25 MEUR per complir amb tots els requisits mediambientals.

"Els temps han canviat, està neta, és una fàbrica del futur", ha asseverat Coleto que ha destacat l'aposta per les noves tecnologies amb un projecte per a la impressió en 3D d'elements de construcció i rehabilitació de façanes que es duu a terme a la planta. Tot plegat a l'espera que el TSJC resolgui un recurs dels veïns de Cant Sant Joan contra la llicencia mediambiental de la cimentera i amb una nova campanya de protesta que els ciutadans iniciaran el proper mes de setembre.

La firma ha festejat el seu centenari amb una trobada amb empleats i extreballadors en què hi han participat unes 350 persones. L'acte ha comptat amb una ruta en trenet per les instal·lacions que estaven en la seva majoria aturades degut a un problema tècnic.

La cimentera de Montcada s'ha convertit en un dels referents de Lafarge a escala internacional."Catalunya és una regió innovadora i transformadora, i serem aquí per donar solucions als productes per un futur esperançador, d'eficiència energètica i adaptat a buscar noves solucions", ha assenyalat José Luis Coleto, director de la fàbrica.

Cap possibilitat de tancar

En aquest sentit, assegura que la firma no contempla de cap de les maneres el tancament de l'activitat a Montcada, on hi són des de l'any 1917, quan el comte Eusebi Güell va fundar la cimentera. D'uns anys ençà, l'activitat de l'empresa ha generat malestar entre els veïns propers, donat que el funcionament de la planta aixecava pols que omplia els carrers del municipi. 

"Els temps han canviat, la fàbrica està neta, no hi ha pols, està integrada a l'entorn urbà, s'ha invertit per aplicar millores tècniques com ara l'aplicació de filtres, i qui ve aquí es sorprèn de com realment és per dins", explica Coleto. En aquest sentit, assegura que es passen de manera permanent els controls ambientals corresponents amb la Generalitat: "Tenim futur en aquesta terra", ha afegit.

A l'acte hi ha participat el secretari d'Empresa i Competitivitat, Joan Aregio, així com el d'Indústria, Joan Jaume. Una baixa important, però, ha estat la del govern de Montcada, on cap representant de l'executiu ha volgut sumar-se a la celebració. Fonts de l'Ajuntament han explicat a l’ACN que l'alcaldessa, Laura Campos, i el seu equip han declinat la invitació que els va fer arribar Lafarge.

Oposició veïnal

Els veïns del barri de Can Sant Joan, pel seu cantó, segueixen reclamant el tancament de la indústria, i asseguren que no cediran en la seva lluita contra la empresa. En una assemblea celebrada el 24 de maig, van acordar mantenir la seva posició contrària a l'activitat, que asseguren que els omple "els carrers de pols (ara menys que anys enrere) i l'aire de toxines altament perjudicials per la salut".

El portaveu del col·lectiu, José Luis Conejero, ha recordat que encara estan a l'espera que el TSJC resolgui el darrer recurs que l'Associació de Veïns de Can Sant Joan va presentar contra la darrera autorització ambiental que la Generalitat va donar a la cimentera. 

En aquesta línia ha explicat que el 2013, el TSJC va anul·lar l'autorització mediambiental que la Generalitat va atorgar a la cimentera el 2008. "Tot i que la sentència va ser recorreguda, tant pel Govern com per la pròpia companyia, el juliol de 2015 el Suprem va desestimar els recursos i mantenia l'anul·lació de l'autorització mediambiental a la cimentera. Amb tot, la Generalitat va tornar a fer una nova aprovació d'autorització mediambiental al·legant que s'havia adequat a la sentència", detalla Conejero.

"Al setembre durem a terme una acció de carrer amb una campanya en què es podrà apadrinar una lletra del lema NO A LA CIMENTERA, i que serà el colofó de diverses activitats que celebrarem per demostrar públicament el nostre rebuig", explica el portaveu de la Plataforma Anti Incineració de Montcada, Jose Luis Conejero. Es tracta, assegura, de mantenir la campanya de mobilització arrencada ja fa anys, i en què es reclama un tancament de la fàbrica.

"Hi havia una llei que apuntava que als 100 anys aquest tipus d'activitats, sobretot les mineres, havien d'acabar, i allò que diuen que no hi ha mal que duri 100 anys, doncs aquest si", assenyala Conejero. En aquest sentit, acusa a la Generalitat de ser "permissiva" amb Lafarge i tolerar una activitat que s'allargarà 25 anys més dels previstos inicialment. 

Noves tecnologies

L'empresa treballa per assumir els nous reptes que el sector de la construcció planteja pel futur. "Estem molt avançats en els productes del futur, amb materials de baixa conductivitat tèrmica per aïllar correctament, o altres que recullen l'aigua dels terrats i la drenen per utilitzar-la contra incendis", explica Coleto.

En aquest sentit, s'està desenvolupant un projecte per a la impressió en 3D d'elements de construcció i rehabilitació de façanes, un sistema innovador que suposa la implicació del món universitari i empreses especialitzades. "Aquí mateix a la planta de Montcada tenim una impressora 3D", comenta el director. 

Actualment, l'empresa dona feina a unes 300 persones, entre empleats directes i indirectes. Segons els seus responsables aquesta fàbrica ha generat una riquesa de 18 milions d'euros a l'economia local.