Juli Fernàndez: «Que la situació del consistori era complexa ho sabíem tots»

L’alcalde assegura que el govern s’ha trobat amb temes oberts que caldria haver resolt fa temps | Apunta que l’objectiu és que el ciutadà recuperi la confiança en la política i aprofitar el talent i l’expertesa actuals

Albert Segura / Norma Vidal
19 de juny del 2015
Actualitzat el 20 de juny a les 12:08h
Juli Fernàndez, durant una entrevista concedida a Nació Sabadell
Juli Fernàndez, durant una entrevista concedida a Nació Sabadell | Juanma Peláez

Juli Fernàndez, aquest divendres al seu despatx de l'Ajuntament. Foto: Juanma Peláez

 
Un quadre amb la bandera estelada és l’únic element decoratiu que Juli Fernàndez ha tingut temps de penjar al despatx de l’alcalde. La primera setmana al capdavant de l’alcaldia de Sabadell ha estat carregada de reunions amb treballadors de l’Ajuntament i amb entitats, a més dels compromisos d’agenda que comporta el càrrec. En mànigues de camisa i amb les finestres del despatx obertes de bat a bat, igual que la porta de l’Ajuntament, Juli Fernàndez ha explicat com han estat els primers dies del nou govern de la ciutat en una entrevista a Nació Sabadell.
 
- Què és el primer que heu fet com alcalde?
 
- Ens hem centrat en transmetre les prioritats de regeneració i de transformació. La regeneració és amb actituds, detalls, qüestions com l’obertura de les portes de l’Ajuntament de bat a bat o treure el cordó de l’escala principal, a més de transmetre la confiança als treballadors de la casa i la il·lusió del nou projecte que comença i que tenim a la ciutat, tots som necessaris al govern i tots som imprescindibles per la professionalitat i el coneixement en determinats temes. A més hem marcat les prioritats polítiques, l’emergència social és una de les nostres prioritats juntament amb la regeneració, i la primera reunió amb les entitats ha estat amb la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i la Crisi (PAHC) per compartir com podem treballar amb els acords de govern que tenim conjuntament i fer efectiu el compromís perquè no hi hagi desnonaments a la ciutat. També hem  transmès a VIMUSA que no es faci cap desnonament, i he enviat una carta al Jutge Degà dels Jutjats de Sabadell per trobar-nos i fer protocols conjunts per facilitar l’aturada de desnonaments. A banda, també estem treballant en la part interna de la casa per conèixer quina es la situació dels informes, amb els tècnics.
 
- I a nivell personal? Com es viu aquest canvi?
 
- Els dies són molt llargs, i els intentes absorbir. Els visc amb una relació molt intensa amb en Maties, que estem aprenent plegats a compartir aquest espai juts, i amb la gent d’alcaldia. No hi ha gaire més temps per molt més que no sigui treballar, i a més hi ha part de representació, que és un orgull participar en actes representant Sabadell. He tingut la sort de participar en les festes majors de Ca n’Oriac i Can Rull, la festa pel Nepal, l’entrega del Premi Sant Joan, el Montserrat Miró, la presentació del Festival 30 nits, i aquest divendres el programa d’alimentació infantil per l’estiu. Hi ha tota la part de continuïtat institucional que la fem amb normalitat.
 

L'alcalde ha dut un quadre de l'estelada al seu despatx. Foto: Juanma Peláez

 
- Temíeu què us trobaríeu a l’Ajuntament. Què us hi heu trobat?
 

- El traspàs amb l’alcalde Sánchez és exemplar, i l’alcalde ha estat a disposició i hi segueix estant. Si que hi ha temes d’àrees concretes, de contractes, que s’havien de solucionar i s’haurien pogut resoldre de millor manera, però que la situació del consistori era complexa ho sabíem tots. Hem de prendre decisions i les hem estat prenent per garantir el funcionament normal del dia a dia, hem de conèixer quin és l’estat de la situació de l’Ajuntament.
 
- Quines són aquestes decisions?
 
- Ara encara no hi ha cartipàs, i totes les competències depenen d’alcaldia perquè no hi ha govern. Totes les situacions que siguin prioritàries de departaments les he de signar jo. El que demano és que tot allò que calgui m’ho passin, però que necessito una informació del per què no està signat a dia d’avui. Són contractes caducats i que no s’havien prorrogat o signat per responsables anteriors, coses del dia a dia. Altres decisions són com les que vam prendre ahir, que vam obrir un expedient informatiu per conèixer situació del cap de l’àrea jurídica.

Juli Fernàndez, durant l'entrevista amb Nació Sabadell. Foto: Juanma Peláez

 

- I els treballadors de l’Ajuntament com els heu trobat?
 
- Cada dia he anat a alguna dependència municipal, aquest divendres vaig al Servei d’Atenció Ciutadana, i dilluns ja els hauré vist tots. La voluntat és que tots els treballadors de la casa tinguin el missatge directe de confiança i prioritats de govern, de transformació i canvi de la realitat, i que ells són part importantíssima del procés de poder arribar a l’objectiu final.
 
- Hi aneu sol?
 
- No, hi anem els dos, en Maties i jo. Això no és fruit de cap acord de govern, sinó de la voluntat de transmetre que hi ha un sol govern. Jo sóc l’alcalde ara, però m’agrada transmetre que el govern és un i que hi ha gent de diferents organitzacions en el govern, amb objectius compartits i una manera de treballar diferent a altres que ho basaven en el personalisme. Tenim gent preparada, i l’alcalde té unes funcions, però no és una qüestió personal.
 
- La gent entén aquest canvi?
 
- Si, és vist com una oportunitat i una il·lusió de fer les coes que fins ara no es feien i recuperar la confiança en l’administració i els responsables públics, els alcaldes i els regidors. Més enllà d’això, els treballadors de la casa són professionals, i han viscut situacions de canvi de govern, cada quatre anys segur, i és part de la responsabilitat política que puguis reorganitzar els serveis. Crec que ho viuen amb naturalitat i normalitat. La nostra voluntat és aprofitar el talent, l’expertesa i la professionalitat que hi ha a la casa, sense això no som capaços de fer la resta.

- Portem gairebé una setmana de govern i no tenim encara cartipàs.
 
- El farem en coherència, no només hi ha regidories, hi ha molta feina per sota de les grans àrees, i estem treballant en fer el millor govern.
 

Detall de Juli Fernàndez en ple aexplicació. Foto: Juanma Peláez


- I ara tenim un govern amb dos grups, però amb Unitat pel Canvi hi compteu?
 
- Treballem amb l’escenari actual. Hem de trobar tots els punts de treball conjunt del govern amb els grups que ens han donat suport, vull un govern estable, sòlid i fort, i Unitat pel Canvi ha fet possible igual que Guanyem Sabadell que jo sigui alcalde i que aquest govern hi sigui; el treball amb ells serà intens. Com alcalde no em pertoca valorar la resta d’aspectes que puguin passar.
 
- Ahir el govern de Terrassa va estendre la mà a Sabadell.
 
- Nosaltres som ferms defensors del Vallès com àrea d’oportunitat perquè els nostres veïns puguin viure millor, aquest espai el volem treballar. Ens genera oportunitats a l’hora de planificar infraestructures, dissenyar el transport públic intracomarcal, tenir pla de formació potent, defensar espais lliures del Vallès... en aquest espai cal tenir capacitat de dissenyar espais de lideratge compartit entre Sabadell, Terrassa, Mollet, Granollers, hem de ser capaços de compartir una visió estratègica per poder generar benestar als ciutadans. Si Terrassa fa aquestes declaracions, nosaltres encantats, i creiem que Sabadell i Terrassa junts trobaran aquests punts sinèrgics, som un pol atractiu important, sempre pensant en què aquesta atracció pot veure’s reflectida en la qualitat de vida. Tenim pendent trobar-nos amb l’alcalde Jordi Ballart.
 
- I la relació amb la Generalitat?
 
- Estem inequívocament compromesos amb el procés de construcció de la República Catalana i amb el suport al procés constituent que s’engegarà després del 27 de setembre en cas que les forces que volen construir la República Catalana tinguem majoria. La relació institucional és d’exigència i treball conjunt en aquells temes que tenim oberts com el soterrament dels FGC, la situació del Tauli, i intentar trobar punts d’acord per donar resposta a les necessitats de la ciutat. La relació ha de ser fluïda i normal i de respecte institucional, però també d’exigència en la cerca de solucions pes temes que la ciutat depenguin de la Generalitat, i estic convençut que voldrà contribuir a què aquests temes tirin endavant perquè és el govern del país.
 
- Us vau comprometre a dur a Ple l’entrada de Sabadell a l’Associació de Municipis per la Independència.
 
- L’acord de govern signat diu que es portarà al Ple la votació, i és el que el govern farà. El nostre compromís polític i de govern és el que és. Estem oberts a arribar a acords per trobar solucions i tirar davant el nostre programa.
 
- Quines són les prioritats que es plantegen?
 
- La regeneració democràtica, l’honestedat, l’ètica política, i el compromís en la recuperació de la confiança dels ciutadans en els representants polítics i en la política. Volem fer front a la duresa de l’emergència social que viuen molts ciutadans en matèria d’habitatge, alimentació i energia.
 

Juli Fernàndez, durant l'entrevista concedida a Nació Sabadell. Foto: Juanma Peláez