Els partits independentistes de Sabadell es posen deures: ser majoria el proper mandat

La Ronda Nord i els futuribles pactes generen divisió entre les tres formacions sobiranistes

El debat preelectoral entre les formacions sobiranistes
El debat preelectoral entre les formacions sobiranistes | ERC Sabadell
Marta Ordóñez
26 d'abril del 2023
Actualitzat el 05 de maig a les 19:05h


Els partits independentistes de Sabadell -ERC Sabadell, Crida per Sabadell i Junts per Sabadell- s'han marcat com a objectiu ser majoria el proper mandat que surti després de les eleccions municipals del 28-M. Actualment, aquestes tres formacions representen gairebé la meitat, ocupant 13 de les 27 cadires a la sala de plens.

Així ho han defensat en un debat preelectoral, dut a terme aquest dimarts al Casal Pere Quart, organitzat per la secció local de l’Assemblea Nacional de Catalunya (ANC). Han coincidit que la sobirania catalana també es fa des de les grans ciutats. L'alcaldable dels republicans, Gabriel Fernàndez, ha estat taxatiu: “No podrem guanyar si Sabadell no està en mans de l’independentisme” i ha afegit, “hem de batre el PSC, és el nostre adversari“.

La regidora dels cupaires, Anna Lara, ha subratllat la feina de palanca dels seus per canviar les coses a les institucions, des de la perspectiva de la lluita al carrer: “Tot el que ha passat ha estat gràcies a la Gent de la Plaça. Els partits són necessaris, però la força es troba al carrer”. En aquesta línia ha posat d'exemple la mobilització de l'1-O. Ha reblat que “no es deuen a ningú” i que les decisions es prenen des de Sabadell: “No som la CUP, la Crida és una cosa més complexa“.

El candidat de Junts, Lluís Matas, ha apostat per mobilitzar el vot independentista: “Al 2019 les faves eren comptades, la independència no sumava” i ha indicat que la seva formació és la millor opció “perquè és qui més ha fet per Sabadell els darrers quatre anys”. Tot i així, no ha tancat la porta a cap acord de governabilitat, amb l'excepció de Cs, PP i Vox. “Nosaltres buscarem programes que lluitin pel benestar de la gent de Sabadell. Però no descuidem que som independentistes”, ha finalitzat.;

Sobre futurs pactes, Fernàndez s'ha postulat per liderar "una via àmplia" amb els sobiranistes i els que estan a favor de l’autodeterminació de Catalunya, els comuns. “El PSC ja és Ciutadans“, ha dit, referint-se a la incorporació de l’exlíder dels taronges Adrián Fernàndez i Sergio Salcedo a les llistes dels socialistes. Mentre que Lara mira cap a l’esquerra i deixa Junts de banda: “Som nítidament independentistes, però el nostre programa no encaixa amb el de Junts”.

La Ronda Nord genera divisió

La Ronda Nord continua sent el gran focus de divisió electoral. Els tres representants no comparteixen visió conjunta: si bé ERC i la Crida s’oposen frontalment, perquè el consideren el Quart Cinturó, Junts considera que és de vital importància per “alliberar el trànsit de la gran autopista urbana, la Gran Via”.

Unió amb el català

El que sí que comparteixen és la necessitat “d’impulsar i protegir” el català a l’administració, i coincideixen que “el govern de Farrés fa retrocedir el català”.  Segons han denunciat els grups independentistes, “encara prioritza el castellà” en la seva atenció al públic. “No pot ser que l’Ajuntament es comuniqui per defecte en castellà en alguns barris”, han subratllat.