19
de maig
de
2023, 19:56
Actualitzat:
20:33h
A una setmana per posar punt i final a la campanya electoral, Sabadell En Comú Podem ha celebrat el seu acte central al Casal Pere Quart. Una cita que ha servit per reivindicar l'accés a l'educació per no fer "barris i veïns de primera i de segona", ha afirmat el seu alcaldable, Joan Mena, que s'ha acompanyat del ministre d'Universitats, Joan Subirats, i l'eurodiputada d'Izquierda Unida (IU), Sira Riego.
La tímida i intermitent pluja, molt present aquest divendres, ha obligat a traslladar el míting del patí a una sala de l'equipament municipal. Però l'acte s'havia de celebrar sí o sí en aquest emplaçament: "Era la casa dels avis d'un dels poetes més emblemàtics de la ciutat, Joan Oliver. Hem de posar en valor la tradició de cultura".
"Volem apropar el dret a l'educació i construir una ciutat més justa i cohesionada", ha expressat Mena, cosa que "no ha fet el govern de PSC i Junts", ha denunciat. Per assolir aquest fita, el candidat dels comuns ha proposat la construcció de dos centres socioeducatius d'atenció a l'alumnat amb més vulnerabilitat i que ha situat als barris de Campoamor-Espronceda i Gràcia.
L'acte s'ha dut a terme en una sala del Casal Pere Quart Foto: Albert Hernàndez
També ha apuntat a la recuperació dels patis oberts a les escoles per fer esport. I ha recordat que es tracta d'una iniciativa duta a terme en el mandat 2015-2019 pel responsable, entre altres responsabilitats, d'Educació, Joan Berlanga (de Sabadell En Comú). "Funcionava perfectament", ha rematat.
Els comicis, palanca per "posar temes en agenda"
Precisament, sobre la "feina feta" al Congrés en matèria d'educació de Mena ho ha destacat l'eurodiputada:"Estic molt orgullosa". Ha posat èmfasi en la importància de les eleccions municipals, "perquè el que passa aquí, també té importància a Europa i al revés" i ha continuat, "posen temes en agenda" com "la qüestió de l'habitatge". Ha exemplificat aquesta idea amb l'impuls d'un llei rider al vell continent arran de la regulació a l'Estat o la possiblitat d'un salari mínim europeu.
Cap a la universitat gratuïta
Subirats ha enaltit la importància de la defensa de l'accés a l'educació, "els ajuntaments no tenen competència, però en Joan no deixarà de lluitar per tenir escoles a Sabadell". El que sí pot facilitar l'entrada a les facultats és ell i per això, ha explicat que l'executiu espanyol vol "tendir cap a la gratuïtat" de les matrícules com passa a "Mèxic i Argentina". Ha detallat que aquestes "només suposen el 10%" del cost total.
Ha presumit de les polítiques impulsades pel govern de coalició doblant els recursos per a beques, però la formació, ha apreciat, ha d'ampliar-se més enllà del jovent. Per això, ha especificat que s'impulsarà un projecte de microcredencials. Es tracta d'una exigència d'Europa que marca que el col·lectiu dels 16-70 anys hagi tingut una experiència formativa en els últims quatre mesos. "Actualment ens trobem al 30% i ho hem de doblar", ha advertit,