«No passaran Fest»: planten cara al desallotjament de L'Obrera

Els responsables del centre organitzen un cap de setmana d'activitats al centre, amb una ordre de desnonament pel 6 de novembre

L'edifici de L'Obrera, a l'avinguda Barberà
L'edifici de L'Obrera, a l'avinguda Barberà | Albert Hernàndez
Nació
31 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 9:33h
El Centre Social L'Obrera podria ser desallotjat el pròxim dilluns 6 de novembre. Els responsables de l'equipament han presentat un recurs extraordinari al jutjat per intentar aturar l'ordre de desnonament, i han organitzat un cap de setmana ple d'activitats aquest cap de setmana per intentar defensar-lo.

El recurs es basa en la defensa dels drets a la cultura i la llibertat d'expressió, i recorden que el denunciant, Nedax S.L., "no ha donat cap argument durant tot el judici sobre quina activitat vol realitzar" a l'espai que ara diu que vol ocupar de manera "urgent". Les intencions de la constructora són enderrocar l'edifici i fer-hi un bloc de pisos. Els gestors han demanat suspendre el desallotjament, aplicant els principis de "ponderació i proporcionalitat, per protegir l'activitat cultural i veïnal que es duu a terme a l'espai" i intentar arribar a un acord extrajudicial o trobar una alternativa per continuar les activitats del curs 2023-2024.

Per intentar impedir aquest desallotjament, L'Obrera acollirà diverses activitats entre el 3 i el 6 de novembre a la matinada: divendres hi haurà una conferència sobre centres socials i concerts (Martina, Amnesia Alcohólica, Testarudes, Rude Girls & Cherry Oh baby); dissabte una nova conferència amb Café Marx & Friends, un entrenament amb la Xarxa de Gimnasos Populars i nous concerts (Descontrol, Out of Date, Eterns i The Heat Waves); i diumenge, un dinar popular a càrrec de Recuperem el Nord, una Master Class d'arts marcials amb Abner Lloveras, que tot seguit serà entrevistat per Joel Díaz i Manel Vidal, que també parlaran sobre coses censurades a TV3. La jornada acabarà amb un sopar i una acampada al centre, amb l'esmorzar previst a les 5.30h de dilluns.
 

L'Obrera és un espai recuperatper entitats i veïns l'any 2015, i des d'aleshores ha acollit "centenars d'activitats i iniciatives ciutadanes, sent també refugi per a desenes d'entitats sense un local". Cursos d'ensenyament de llengües, aules de reforç escolar, una escola popular, grups d'esport de contacte, activitats culturals cada mes, un gimnàs popular amb més de 200 membres... Una tasca social que ha estat reconeguda per les institucions, que fins i tot han arribat a derivar persones perquè participessin en algunes de les activitats. L'Ajuntament de Sabadell, però, "no ha facilitat cap ajuda per abordar la nostra situació de manca d'espai", lamenten des del Centre. De fet, el ple municipal del mes de setembre de 2022 ja va rebutjar, amb els vots de PSC i Cs en contra, una moció presentada pel Centre per demanar el suport institucional.

No és la primera vegada que el centre social es troba en perill de desallotjament: el 2018 ja es va enfrontar en un procés judicial amb l'anterior propietària, l'entitat bancària Cajamar.