04
de maig
de
2015, 14:00
Actualitzat:
15:31h
El cap de llista d'Unitat pel Canvi, Joan Berlanga es presenta a les eleccions amb la voluntat d'aconseguir "fer un canvi a l'Ajuntament de Sabadell de de l'esquerra". En aquest escenari adverteix que els diferents posicionaments que existeixen sobre la qüestió nacional no han de ser un impediment per assolir un pacte que faci possible tancar l'etapa Manuel Bustos. Tot plegat amb un programa que vol impulsar un pla de xoc social, un nou model econòmic que generi ocupació de qualitat i una nova forma de fer política que aposto per la transparència.
En quin estat es troba la ciutat?
Després de 16 anys de govern socialista, la ciutat es troba en una situació trista i amb una crisi extraordinària. Per una banda hi ha una crisi política de primera magnitud com demostra el cas Mercuri amb un ajuntament esquitxat de corrupció, un exalcalde amb una condemna de presó, i diversos regidors imputats. Per altra banda hi ha una crisi social i econòmica brutal que està accentuant les desigualtats, una retallada de drets i un empobriment de la ciutadania. Esperem que el 24 de maig es produeixi la reacció ciutadana que permeti fer un tomb a l'Ajuntament.
Tot fa pensar que el vot estarà molt fragmentat. Com els pot afectar a vostès?
Estem en un moment de canvi històric, hi ha molta inquetud i això es tradueix en mobilització política i en diferents propostes polítiques. Des d'Unitat pel Canvi hem confluït tots els que ens hem volgut trobar. La unitat de les esquerres serà fonamental per fer aquest gir a l'Ajuntament. Hem aconseguit l'espai de confluència més ampli. Tot i això, esperem poder col·laborar i treballar colze a colze amb la resta de moviments polítics que comparteixen els principis que nosaltres defensem.
Com valora la candidatura de Guanyem Sabadell - Sí se puede?
La veritat és que en sé molt poc del projecte.
Tot i que que la regidora d'EUiA, Marisol Martínez, en sigui la cap de llista?
Sé molt poc del projecte, no sé quines propostes estan fent.
Però des del punt de vista del votant, no creu que el pot confondre?
Totes les candidatures haurem de fer feina al carrer per explicar les nostres propostes, sobretot els partits que no tenim el suport dels grans mitjans de comunicació.
Ha parlat de la unió de les esquerres però ha dit que vol un canvi a l'Ajuntament. Entenem que el PSC en queda al marge?
Nosaltres volem confluir amb els que coincidim a les manifestacions en què participem com les de l'Hospital Parc Taulí, a les de l'Assemblea de Groga, o amb qui compartim la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció. Per tant el nostre espai de confluència són les persones i moviments que es mobilitzen en aquesta línia. Hem treballat en aquesta direcció abans de les eleccions i continuarem després. Pel que fa al PSC no ens podem imaginar un pacte amb aquesta formació perquè volem iniciar una nova etapa que vol superar tot el que representen ells actualment. Els toquen uns anys de reflexió des de l'oposició.
Com valora la gestió del PSC en els darrers quatre anys?
Molt trista. Els problemes de corrupció han paralitzat l'acció de govern durant aquests quatre anys i esperem que a partir del 24 de maig això pugui canviar.
Catalunya viu un moment polític transcendent amb uns comicis previstos pel proper 27 de setembre. Quin és el posicionament d'Unitat pel Canvi sobre la qüestió nacional?
Unitat pel Canvi és una candidatura ciutadana en què confluim persones de diferent procedència política, ens hem unit per fer possible un canvi a l'Ajuntament des de l'esquerra i amb una nova manera de fer. En aquest espai polític ens trobem persones que compartim el dret a decidir i hi ha diferents sensibilitats. Som una candidatura transversal pel que fa a aquesta qüestió, 100% pel dret a decidir, però a decidir entre vàries opcions. Ho volem votar tot, fins hi tot a la relació amb l'Estat espanyol o la possible independència. I dintre d'Unitat pel Canvi hi ha persones que són properes a plantejaments federals, independentistes, o internaiconalistes. Aquesta qüestió no ens ha de dividir per formar una majoria que pugui tancar l'etapa Bustos.
Quina és la seva proposta en l'àmbit de la mobilitat?
Cal una revisió a fons de tota la mobilitat a la ciutat. Volem potenciar el transport públic, guanyar espais per a vianants, promoure una mobilitat en cotxe més lenta, tenint en compte aspectes com la contaminació acústica i atmosfèrica. També volem més carrils bici i fer possible la unió fins a Sant Quirze, així com revisar els recorreguts i la periodicitat dels autobusos.
Parla de més espais per vianants? Contemplen ampliar l'eix de vianants del centre?
No farem coses sense abans escoltar la gent, parlarem amb els veïns del centre i comerciants per veure com pot ser més esponjat i més per als vianants.
I el Passeig?
Hem de trobar mecanismes ciutadans per millorar-lo sense fer cap obra. Cal guanyar en verd i en espais de creació artística que l'humanitzin i el facin més agradable.
Un dels eixos bàsics d'Unitat pel Canvi és el pla de xoc social. Pot avançar-nos alguna proposta concreta?
Una proposta que tenim és la creació d'una oficina d'habitatge que tingui com a objectiu que Sabadell sigui una ciutat lliure de desnonaments i en la qual l'Ajuntament faci de mediador entre les famílies i les entitats bancàries.
Quina és la seva proposta en l'àmbit de l'oci? Cal traslladar la Zona Hermètica?
El model de l'Hermètica no ens agrada. A part de ser molt molest per als veïns de Gràcia no creiem que sigui l'adequat. Apostem perquè els joves puguin tenir zones d'oci al seu propi barri. Per exemple, en molts barris no hi ha grup d'espai. Treballarem perquè les diferents zones de la ciutat puguin oferir espais d'associació juvenil vinculat al lleure i l'esport i que l'oferta sigui de qualitat.
I en cultura?
Actualment ens trobem que l'activitat cultural al voltant del centre està consolidada, però la que té lloc als barris és invisible i no s'està potenciant. Volem ajudar totes les persones que tinguin inquietud artística o cultural perquè puguin trobar un lloc de creació als barris i alhora dotar-los d'una xarxa que pugui donar projecció a aquestes creacions.
Parlant de barris, hi ha veïns que diuen que en alguns punts no hi ha prou seguretat...
Pel que tenim entès els índex de delictes a Sabadell estan a la mitjana de Catalunya pel que fa a ciutats de la nostra magnitud. Tot i això, apostem per la col·laboració entre la Policia Municipal i els Mossos d'Esquadra i volem implantar una policia de barri de forma progressiva amb agents de referència a cada zona.
LES 5 PRIORITATS DE JOAN BERLANGA
1. Fer una auditoria econòmica i si és necessari donar-ne compte a la Justícia.
2. Impulsar un pla de xoc social en el qual les persones que estan patint la crisi puguin tenir una vida digna i garantit l'accés a la llum, l'aigua i l'habitatge.
3. Contribuir a generar un nou model econòmic que creï ocupació de qualitat, i potenciar el món cooperatiu i l'economia verda com alternativa.
4. Crear espais de participació ciutadana i mecanismes perquè la ciutadania pugui decidir sobre les coses que més l'afecten.
5. Impulsar una altra manera de fer política, mitjançat un codi ètic que limiti els mandats i els sous i estableixi un sistema de rendiment de comptes.