El Ple de Sabadell dóna llum verda a l'acord per millorar les urgències del Taulí

La proposta s'ha aprovat amb els vots a favor dels grups que integren l'executiu local, l'abstenció de CiU i C's i els vots en contra del PSC | L'oposició torna a criticar que s'inverteixi part del pressupost municipal per assumir competències de la Generalitat

Imatge del moment en què s'ha aprovat la proposta
Imatge del moment en què s'ha aprovat la proposta | Norma Vidal
Norma Vidal
24 de novembre de 2016, 17:31
Actualitzat: 18:41h
El Ple municipal ha donat llum verda al conveni i el pacte entre l'executiu local, la Generalitat i la Corporació Sanitària Parc Taulí, per millorar les urgències de l'Hospital Parc Taulí a canvi d'una aportació de quatre milions d'euros per part de l'executiu local. La polèmica proposta ha tirat endavant amb els vots a favor dels partits que integren el govern local, l'abstenció de CiU i C's i els vots en contra del PSC.

L'alcalde de la ciutat, Juli Fernàndez, ha exposat el contingut dels dos documents que estableixen l'aportació de quatre milions d'euros en forma de capital patrimonial per part del consistori a canvi que la Corporació Sanitària Parc Taulí liciti les obres que han de permetre construir dues noves plantes i més de 2.136 nous metres quadrats. 

El conveni indica que el capital s'anirà abonant a la Corporació Sanitària Parc Taulí "a mesura que es vagin acreditant les despeses i executant" les obres previstes. D'aquesta forma durant el 2017 la inversió serà de 400.000 euros, durant el 2018 de 1.500.000 euros i 2019 de 2.100.000 euros. 

Pel que fa al Pacte de Salut, indica el compromís del govern català per construir el CAP Can Llong en un solar cedit pel consistori. La previsió és que les obres es licitin a finals de 2017 i l'equipament entri en funcionament el 2019. Aquests acords també inclouen la posada en marxa del Pla Director d'Espais de l'hospital l'any 2020. 

"Es tracta d'un canvi profund per donar resposta als ciutadans i ciutadanes de Sabadell  i que té per objectiu fer front a les necessitats de la ciutadania", ha assegurat l'alcalde que ha recordat que la salut és un dels pilars de l'estat del benestar". En aquest sentit ha recordat que les urgències del Parc Taulí tenen un nivell de saturació molt elevat amb una mitjana d'espera d'hospitalització de 50 persones i uns indicadors de satisfacció que estan 10 punts per sota de la mitjana. 

Fernàndez també ha apuntat que diversos ajuntaments catalans han actuat en la mateixa línia que Sabadell a l'hora de millorar l'atenció sanitària a la ciutat. "Sant Cugat va invertir per construir alguns Centres d'Atenció Primària i Barcelona mateix ha invertit en l'Hospital del Mar". Així mateix ha assegurat que el govern de Sabadell ja va encarregar a Vimusa fa anys la construcció dels CAP de Merinals o Campoamor. També ha recordat que els acords inclouen mecanismes de control com una comissió de seguiment i una valoració paritària de les ofertes en la licitació. 

C's i el CiU s'abstenen

El regidor de Ciutadans José Luís Fernández ha lamentat que el que inicialment es va anunciar com un préstec ara passi a ser "una inversió a fons perdut". En aquesta línia ha remarcat que la Generalitat no dóna res a canvi i que els documents estableixen "un compromís molt baix per part del govern català". 

Sílvia Renom, en nom del grup de CiU, ha reiterat que el govern "no ha de fer el que li pertoca a la Generalitat" i ha lamentat que l'aportació que el govern duu a terme al consorci sigui un capital que no es recuperà. "Creiem que no era la millor fórmula i tot i que no estem en contra que es millorin les instal·lacions de l'hospital ens preocupa el mentrestant".  

Totes dues formacions s'han abstingut.

El PSC es queda sol

Per la seva banda, el portaveu del PSC, Josep Ayuso, ha considerat que aquesta aportació és "un regal de Juli Fernàndez a Oriol Junqueras" i ha dit que l'acord no beneficia els ciutadans de la ciutat perquè l'Ajuntament inverteix quatre milions que no recuperarà. "El govern ha hagut de contractar un crèdit per ajudar la Generalitat", ha lamentat Ayuso. Així mateix ha criticat la forma jurídica d'aquest document que des del seu punt de vista és "una declaració de voluntats sense que l'Ajuntament pugui exigir res". 

A banda, ha retret que les solucions que es plantegen són a tres o quatre anys vista i ha recordat que el problema de les urgències el troben els ciutadans cada dia en l'actualitat. "No són respostes efectives i no es percep com a resposta i la ciutat no guanya, perd, i perd aquests quatre milions d'euros". Aquesta formació ha estat l'única que ha votat en contra del punt. 

L'alcalde ha respost recordant que el consistori també assumeix altres serveis que no són competència seva com ara les beques menjador o part de les Escoles Bressol: "Això entenc que a ningú li sembla malament", ha ironitzat Fernàndez que ha assegurat que el govern "busca solucionar i estar al costat de tota la gent que ha lluitat durant molt temps perquè això sigui una realitat".