Així va ser la presa de possessió del tripartit liderat per ERC a Sant Cugat, avui fa un any

La republicana Mireia Ingla va ser investida alcaldessa en un clima de tensió en un ple que va posar punt i final a tres dècades de JxCat a Sant Cugat

L'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, amb els regidors de la CUP i el PSC, Núria Gibert i Pere Soler.
L'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, amb els regidors de la CUP i el PSC, Núria Gibert i Pere Soler. | Roger Arnau
15 de juny de 2020, 10:22
Actualitzat: 10:35h
Canvi històric a Sant Cugat del Vallès. Just avui fa un any que la republicana Mireia Ingla era investida alcaldessa del municipi després d'un acord tripartit entre ERC, el PSC i la CUP per enviar JxCat a l'oposició després de 32 anys de governs convergents i postconvergents al consistori. Ingla, nascuda a la Seu d'Urgell fa 52 anys, va rebre els vots dels sis regidors dels republicans, els quatre dels socialistes i els tres de la CUP. Amb la suma d'aquests 13 vots, va sumar la majoria absoluta i va desbancar l'alcaldessa sortint, Carmela Fortuny, que tot i haver guanyat els comicis del 26-M, no en va tenir prou prou amb els 9 vots de Junts per Sant Cugat per revalidar el càrrec.

El ple d'investidura va estar marcat per la tensió entre el públic assistent que va omplir de gom a gom la sala de plens del consistori. Els detractors de l'acord entre ERC i la CUP amb el PSC van acusat de "botiflers" alguns dels regidors socialistes, mentre que també van retreure als regidors republicans el pacte amb els socialistes amb proclames contra l'aplicació de l'article 155 a Catalunya. Els defensors de l'acord van respondre amb crits de "3%".


La nova alcaldessa de Sant Cugat va prometre el càrrec "per imperatiu legal" i es va comprometre a treballar "per fer una ciutat més justa socialment dins la república catalana i per acabar amb la repressió política". Ho va fer enmig dels crits de desaprovació d'alguns dels assistents, però també acompanyada pels aplaudiments dels altres.
 
Fortuny ofereix "mà estesa" al nou govern

Ja com a líder de l'oposició al consistori, l'alcaldessa sortint, Carmela Fortuny, va recordar que Junts per Sant Cugat va guanyar les eleccions del 26-M i va prometre que liderarà, amb "rigor", una oposició "amatent i fiscalitzadora" del nou govern per preservar el model de ciutat "amable, verda, amiga de les empreses i generadora d'oportunitats". Fortuny va rebre el suport del conseller de Territori Damià Calvet i dels exbatlles convergents del municipi Lluís Recoder i Mercè Conesa.
 

Carmela Fortuny ha rebut el suport de Damià Calvet, Lluís Recoder, Mercè Conesa. Foto: Roger Arnau


Per part seva, el portaveu socialista al municipi, Pere Soler, va afirmar que "les tres forces progressistes del consistori (ERC, PSC i CUP) representen més de 20.000 vots i el 42% dels vots, un suport que representa la majoria absoluta, però que treballaria amb la mà estesa a les altres formacions per acordar els grans projectes de ciutat". I va afegir que "el PSC és sinònim de diàleg, negociació i acord".

La portaveu de la CUP, Núria Gibert va assegurar que el pacte amb ERC i el PSC havia estat "un pas valent i difícil" i va afirmar que era necessari per posar les persones i les seves problemàtiques al capdavant del municipi. 

A les eleccions del 26-M, Junts per Sant Cugat -encapçalada per Carmela Fortuny- va ser la llista més votada. Va aconseguir 9 regidors i un 27,5% dels vots. La candidatura d'ERC -liderada per la nova alcaldessa Mireia Ingla- va quedar en segona posició aconseguint els seus millors resultats en uns comicis municipals. Va sumar 6 regidors (el doble que el 2015) i un 19,4% del suport dels electors.