09
de setembre
de
2022, 19:00
Actualitzat:
19:29h
Sant Cugat acollirà aquest dissabte la primera Fira del Tomàquet Mandó, una varietat que es cultivava a mitjans del segle XX però que es va perdre quan el pagès que el conreava va emigrar a França. Abans de marxar, però, l'home va deixar un pot de llavors als responsables d'una masia propera, Can Mandó, que pels volts del 2010 van decidir rescatar-les i plantar-les.
Ben aviat els propietaris de la masia van cedir el producte al Consorci de Collserola, per tal d'impulsar la dinamització del tomàquet com a varietat pròpia del parc i amb la marca "Producte de Collserola".
Així, des de fa uns anys aquest tomàquet es comercialitza en municipis de l'entorn del parc, i una quinzena de pagesos el cultiven per tal d'impulsar l'activitat agrícola a Collserola. La producció ha anat creixent amb el temps, i actualment es cullen unes deu tones de Mandó entre els mesos de juliol i setembre a finques com Can Domènech, l'Olivera, l'Ortiga o Can Puig.
El tomàquet Mandó de Collserola es caracteritza per ser gran, des dels 400 grams fins a un quilo, té una forma aplanada, costelles poc marcades i una textura ferma i gens farinosa. És molt carnós i té poca llavor. Com explica Paul Domènech, enginyer agrònom i responsable de la finca de Can Domènech, destaca "pel seu bon gust, de tomàquet de tota la vida". "A la primera mossegada ja veus que és diferent", assegura.
Aquest tomàquet madura al sol, i aquest any ha patit un estiu molt intens entre onades de calor i pedregades. Però aquests impactes meteorològics s'han pogut minimitzar gràcies a l'ús de malles que han protegit el conreu, i que han permès arribar fins al mes de setembre.
Per a Domènech, la recuperació del tomàquet Mandó és un dels passos per trobar productes únics de la serra de Collserola i que "donin sentit a mantenir l'agricultura i que la gent la valori".
Actualment, la finca produeix entre 200 i 300 quilos de tomàquets diaris, i la comercialització es fa tant des de la mateixa finca com a través de botigues de Sant Cugat i, des d'aquest mateix any, de Barcelona: "Hi ha gent que busca producte de proximitat i fresc, i en trobem tant a botigues gurmet com a d'altres més de poble", explica Domènech.
El tomàquet Mandó es podrà conèixer i degustar aquest dissabte a la I Festa del tomàquet Mandó, organitzada per l'Ajuntament de Sant Cugat i els productors de la varietat per tal de conar-lo a conèixer i promocionar-lo.
Ben aviat els propietaris de la masia van cedir el producte al Consorci de Collserola, per tal d'impulsar la dinamització del tomàquet com a varietat pròpia del parc i amb la marca "Producte de Collserola".
Així, des de fa uns anys aquest tomàquet es comercialitza en municipis de l'entorn del parc, i una quinzena de pagesos el cultiven per tal d'impulsar l'activitat agrícola a Collserola. La producció ha anat creixent amb el temps, i actualment es cullen unes deu tones de Mandó entre els mesos de juliol i setembre a finques com Can Domènech, l'Olivera, l'Ortiga o Can Puig.
Paul Domènech a la seva finca, entre tomàquets Foto: ACN/Albert Segura
El tomàquet Mandó de Collserola es caracteritza per ser gran, des dels 400 grams fins a un quilo, té una forma aplanada, costelles poc marcades i una textura ferma i gens farinosa. És molt carnós i té poca llavor. Com explica Paul Domènech, enginyer agrònom i responsable de la finca de Can Domènech, destaca "pel seu bon gust, de tomàquet de tota la vida". "A la primera mossegada ja veus que és diferent", assegura.
Aquest tomàquet madura al sol, i aquest any ha patit un estiu molt intens entre onades de calor i pedregades. Però aquests impactes meteorològics s'han pogut minimitzar gràcies a l'ús de malles que han protegit el conreu, i que han permès arribar fins al mes de setembre.
Per a Domènech, la recuperació del tomàquet Mandó és un dels passos per trobar productes únics de la serra de Collserola i que "donin sentit a mantenir l'agricultura i que la gent la valori".
Actualment, la finca produeix entre 200 i 300 quilos de tomàquets diaris, i la comercialització es fa tant des de la mateixa finca com a través de botigues de Sant Cugat i, des d'aquest mateix any, de Barcelona: "Hi ha gent que busca producte de proximitat i fresc, i en trobem tant a botigues gurmet com a d'altres més de poble", explica Domènech.
Els tomàquets Mandó es netegen d'un en un abans de servir-los al client Foto: ACN/Albert Segura
El tomàquet Mandó es podrà conèixer i degustar aquest dissabte a la I Festa del tomàquet Mandó, organitzada per l'Ajuntament de Sant Cugat i els productors de la varietat per tal de conar-lo a conèixer i promocionar-lo.