El pla urbanístic del Parc Natural de Collserola s'adapta als temps actuals

La modificació afecta tant la regulació dels espais lliures com el catàleg de masies i cases rurals, el sistema viari i ferroviari i el sistema d'equipaments, entre d'altres

Imatge de la Serra de Collserola
Imatge de la Serra de Collserola | Europa Press
Redacció
16 de desembre de 2020, 11:00
Actualitzat: 11:01h
La Subcomissió d'urbanisme de Barcelona, presidida pel secretari de l’Agenda Urbana i Territori del Govern, Agustí Serra, ha aprovat definitivament una modificació puntual del Pla General Metropolità (PGM) del Parc Natural de la Serra de Collserola. L’objectiu de la modificació és adaptar el planejament metropolità, de 1976, a la realitat existent, a la legislació més recent i al Pla especial de Protecció de la Natura, que s’està tramitant en paral·lel, per millorar les condicions ambientals del parc i evitar-hi nous desenvolupaments.


La modificació del PGM abasta una superfície de 8.345 hectàrees repartida entre els municipis de Sant Cugat del Vallès, Cerdanyola, el Papiol, Esplugues de Llobregat, Molins de Rei, Montcada i Reixac, Sant Feliu de Llobregat, Sant Just Desvern i Barcelona. Tot i això, la Subcomissió d’urbanisme només ha donat llum verda a la part que afecta la capital catalana.

Així doncs, s'adeqüen les previsions del PGM en aquest àmbit, especialment pel que fa als usos admesos al parc forestal, les reserves del sistema viari i els equipaments que no s’han arribat a desenvolupar des del 1976. La modificació aprovada vetlla també perquè el PGM sigui coherent amb els instruments legals i de planificació que s’han anat aprovant des de llavors, com ara la Llei d’urbanisme, la d’espais naturals o el Pla territorial metropolità de Barcelona (PTMB).

La modificació afecta tant la regulació dels espais lliures com el Catàleg de masies i cases rurals, el sistema viari i ferroviari, el sistema d’equipaments, cementiris i espais tècnics, i les vores del Parc.

Nous habitatges completament prohibits

Per exemple, als espais lliures només s'admetran usos que aportin valor afegit com activitats ramaderes, agrícoles i forestals, habitatge familiar i activitats artesanals, punts d'informació, horts comunitaris, hípiques o serveis de tractament d'aigua i residus, entre d'altres. Per altra banda, la nova construcció d'habitatges quedarà expressament prohibida.

Pel que fa al catàleg de masies i cases rurals, els usos admesos a les edificacions que s’hi incorporin són el d’habitatge familiar no turístic, artesania, comercialització de productes vinculats a la finca, activitats artístiques, turisme rural en modalitat de masia i masoveria, restaurants i equipaments ambientals.

Respecte al sistema viari i ferroviari es racionalitza la xarxa viària prevista, adequant-la a les necessitats actuals. Es reconeixen els vials existents, s’eliminen les reserves per vies locals que no s’han arribat a construir i també se suprimeixen les reserves de vies de caràcter metropolità, com els túnels viaris Central i d’Horta, el vial de ronda de Cerdanyola i el vial d’enllaç. Els sòls d’aquestes reserves es requalifiquen de parc forestal. No obstant això, també es preveu la reserva per al projecte del nou túnel ferroviari d’Horta i el del turó de Montcada.

En relació als equipaments, cementiris i serveis tècnics, s’eliminen les reserves d’equipaments incloses en l’àmbit del parc i s’incorporen al parc forestal, excepte la reserva per al futur Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona i es reconeixen els equipaments existents d’interès públic i social. Pel que fa als cementiris, es delimiten els de Collserola i Roques Blanques i es fixen les condicions per a la seva reforma o ampliació, sempre amb la premissa d'integrar-los al màxim a l’espai natural.


La modificació aprovada aborda un total de deu àmbits que contradiuen els objectius del Parc, dels quals dos se situen al municipi de Barcelona. Es tracten de l’eix format pels túnels de la C-16 i la línia ferroviària del Vallès. En aquest àmbit, els terrenys de la riera de Vallvidrera i del sector del baixador de Vallvidrera també queden requalificats de parc forestal.

Nou equipament a Sant Joan de Déu 

D’altra banda, la Subcomissió ha aprovat definitivament una modificació del Pla General Metropolità (PGM) en l’àmbit de l’Hospital Sant Joan de Déu que possibilitarà la ubicació del nou Pediàtric Càncer Center. En concret, el nou equipament oferirà 49 llits per a infants amb càncer, 30 places d’hospital de dia i 20 sales de consulta. Amb aquesta aprovació es completa la tramitació administrativa necessària per tirar endavant aquest nou equipament sanitari.