02
de juny
de
2022, 13:13
Actualitzat:
14:18h
La Direcció Executiva Nacional ha donat el tret de sortida a les primàries de Junts per Sant Cugat (JxSTC). Durant els pròxims dies, el partit més votat de la ciutat viurà portes endins el moment més clau de la carrera electoral del 2023. A partir d'un procés democràtic intern on tan sols prop de 200 afiliats tenen dret a vot, sortirà el nom del pròxim cap de llista que liderarà el principal partit de l'oposició per als propers comicis municipals.
I és que sigui qui sigui el candidat, l'objectiu serà el mateix: recuperar l'alcaldia que el tripartit d'esquerres (ERC-PSC-CUP) va arrabassar-los i que alhora posava fi a 32 anys consecutius de governs convergents. Amb perfils ben diferents, els noms que ara per ara estan sobre la taula són: Josep Maria Vallès, Carles Brugarolas i Aitor Arriaga. Tot i això, la finestra perquè algú més pugui presentar-se in extremis continua oberta i no es tancarà definitivament fins al 7 de juny.
Fent una mica de memòria, cal recordar que la postulació de Vallès i Brugarolas ja era coneguda des de la tardor del 2021. Un moviment de dos regidors que va agafar per sorpresa a l'exalcaldessa i portaveu de JxSTC, Carmela Fortuny, que pretenia reeditar-se com a alcaldable. Després de mesos intentant reconduir la situació sense èxit, una Fortuny dolguda va acabar anunciant la seva retirada de la cursa.
Des d'aleshores van prosseguir uns quants mesos de calma tensa fins que, de cop i volta, a finals de març es presentava un tercer candidat sota les ales protectores de Fortuny. El jove Aitor Arriaga, president de l'AA.VV. de Can Cortés (Les Planes), arribava com a revulsiu flanquejat amb el suport de la majoria de regidors de JxSTC.
Però els regidors no són els militants i aquest suport de la primera línia del partit podria no reproduir-se dins de la formació. En aquest sentit, Arriaga és el menys conegut del trio malgrat comptar amb el significatiu favor de la guàrdia pretoriana de Fortuny. Per altra banda, Vallès, malgrat gaudir d'una àmplia reputació arreu de la ciutat, podria no comptar amb les aliances suficients degut al seu prematur pas per JxSTC -només fa tres anys que va allistar-se al partit-. I finalment Brugarolas, el més veterà i de perfil més tècnic, li podria pesar el seu passat a les files d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC) i a Demòcrates. De totes maneres, l'incògnita es començarà a esvair amb el resultat dels avals que no es farà públic fins al 15 de juny.
El poker polític
Sovint, els partits polítics acostumen a vendre les primàries com uns processos enriquidors on les formacions n'acaben sortint reforçades i més unides que mai gràcies al debat intern de les visions contraposades dels candidats. Deixant de banda discursos utòpics, aquest fet no ha evitat, a casa nostra, que fins a l'últim moment s'estiguessin intentant cuinar pactes a contrarellotge per desbancar els rivals i deixar-los en fora de joc.
El tactisme d'última hora, però, no ha donat resultat i tots tres candidats, de moment, es presentaran per separat. Un escenari que podria mutar una vegada s'observi el resultat dels avals, tot i que el jackpot (optar a esdevenir el pròxim alcalde de Sant Cugat) podria continuar resultant massa llaminer com per deixar-lo escapar.
Les quatre primeres cartes ja s'han desvelat i estan boca amunt sobre la taula. El suport dels avals -que s'han d'agafar amb pinces perquè els afiliats podran votar inicialment a més d'una candidatura- esdevindrà la cinquena carta. Superat el 20% dels avals necessaris per passar a la següent fase -cosa que es preveu que tots tres aconseguiran-, serà aleshores el moment de recalcular i replantejar-se l'all in, retirar-se i reagrupar forces o, simplement, confiar en la pròpia mà. Aviat, sortirem de dubtes.