L'impuls de les energies renovables en espais protegits: Collserola ha d'acollir aerogeneradors?

La Xarxa Catalana per a una Transició Energètica Justa critica el model de transició energètica del Govern

El Parc Natural de Collserola
El Parc Natural de Collserola | Aj. de Barcelona
S.B.
26 d'octubre de 2021, 10:51
Actualitzat: 12:36h

La Xarxa Catalana per a una Transició Energètica Justa ha criticat les "falsedats" entre el model de transició energètica que defensa el Govern de la Generalitat de Catalunya i el que realment recull el nou decret de renovables. La portaveu de la Xarxa, Montserrat Corberó, ha assegurat que el nou text no impulsa la sobirania energètica real i que s'està fent tot "d'esquenes a la ciutadania". 

En aquest sentit, reclamen que s'aprovi una moratòria fins que es redactin els plans sectorials territorials per evitar una "bombolla" de projectes. A més a més, aquests projectes, diuen, s'han de limitar a les necessitats reals de les renovables i que es tinguin en compte les conseqüències ambientals i socials. Actualment s'estarien tramitant 600 projectes que produirien 10.000 megawatts; una xifra superior a la demanda del país.

Per altra banda, sobre la participació ciutadana en tot el procés de transició, esgrimeixen que a la pràctica el 70% dels projectes quedaran en mans de les multinacionals energètiques i que només el 30% seran per a projectes d'autoconsum o de petit format. En aquesta línia, critiquen que no està havent-hi una participació real del territori i que continuen guanyant les grans companyies. 

A més, la Xarxa també rebutja la concepció que l'expansió de les renovables sigui compatible amb la sobirania alimentària perquè consideren que la seva instal·lació comportarà la reducció dels camps de conreus que, també, deixarien d'absorbir CO2. Una expansió que afectarà el desenvolupament rural perquè, asseguren, esdevindran territoris menys atractius per al turisme o per viure-hi. 

Els molins de vent de Collserola

A més, diverses entitats també han reclamat que es garanteixi la conservació dels espais protegits i que es "blindin" els espais naturals impossibilitant la construcció d'instal·lacions en aquestes zones. En aquest sentit, es recorda la iniciativa per impulsar dos aerogeneradors a la Serra de Collserola. La portaveu de la Xarxa, Montserrat Corberó, ha reconegut que la iniciativa presenta molts aspectes positius però recorda el règim de protecció de l'entorn: "No podem combatre el canvi climàtic destruint espais naturals", ha sentenciat.