Sant Cugat tancarà les dutxes dels equipaments esportius

Les piscines municipals del Parc Central i la Floresta no podran obrir a l'estiu

Una dutxa tancada en un equipament esportiu
Una dutxa tancada en un equipament esportiu | Marina López/ACN
Nació
02 de febrer de 2024, 15:56
Actualitzat: 05 de febrer, 16:16h
L'Ajuntament de Sant Cugat ha anunciat que pròximament tancarà totes les dutxes dels equipaments esportius, excepte en aquells on es disputin competicions federades en acabar els partits -durant els entrenaments també es tancaran-. Ho ha explicat la tinenta d'alcaldia de Gestió Urbana, Mobilitat i Canvi Climàtic, en una roda de premsa on ha fet una crida a la ciutadania perquè redueixi encara més el consum d'aigua, després de la declaració d'emergència decretada per l'Agència Catalana de l'Aigua.

Arran de la declaració, les piscines del Parc Central i de la Floresta no podran obrir a l'estiu. Només el Centre d'Alt Rendiment podrà reomplir la piscina descoberta, amb la mínima quantitat d'aigua indispensable i tancant totes les dutxes, ja que té ús durant tot l'any. També podran obrir les piscines del Centre Eurofitness de la Rambla del Celler, el DIR Sant Cugat, l'escola Europa, el Club Tennis Natació, el Club Júnior i el Complex Esportiu Valldoreix.

En el cas de Sant Cugat, el volum total d'aigua per a l'abastament no pot superar els 206 litres per habitant i dia, tal com estableix el Pla d'Emergència en situació de Sequera municipal validat per l'ACA.La ciutat està complint amb el límit: la darrera dada de consum ha estat de 197 litres per habitant i dia.

Durant l'any 2023, Sant Cugat ha aconseguit reduir el consum total d'aigua un 13,8%, i bona part de l'estalvi ha anat a càrrec de l'Ajuntament, reduint el reg de les zones verdes i els camps esportius municipals.  En concret, el consum municipal ha baixat un 61,5%. Però a Sant Cugat, el consum més elevat d'aigua es produeix en l'àmbit domèstic (70,2% del total), mentre que el sector industrial i comercial representa un 24,3% i el municipal, un 2,5%. 

Altres mesures addicionals a les que ja estableix l'ACA és l'ús d'aigua freàtica o regenerada per a la neteja de carrers i reg de jardins i zones verdes per als casos permesos, i en els camps esportius sempre que s'apliquin mesures d'estalvi equivalents al volum d'aigua utilitzat per al reg.

Per altra banda, l'Ajuntament està impulsant mesures cap a una gestió més sostenible dels parcs i jardins públics, i continuarà avançant en aquesta línia: plantant espècies adaptades a la climatologia, eliminant gespes per transformar-les en prats o espais arbustius, reduint les plantes de temporada i aprofitant el triturat de la poda per incorporar-lo a les terres, entre d'altres. Els sistemes de reg que s'han implantat també són més eficients.

L'Ajuntament ha iniciat les proves per abaixar la pressió de l'aigua a la xarxa d'abastament. De moment s'ha reduït molt lleument i durant tot el dia, sense que sigui perceptible per la població (0,3 bars).

Finalment, i pel que fa a les sancions, Sant Cugat tramitarà les que corresponguin segons el Reglament del servei metropolità del cicle integral de l'aigua i es traslladaran a l'AMB per a la seva resolució. Les sancions poden ser fins a 750 euros per infraccions lleus i fins a 3.000 per a molt greus.