Els Pressupostos Participatius de Sant Cugat es convoquen per cinquena vegada a la ciutat amb la voluntat de fomentar la implicació de la ciutadania, el debat i la construcció comunitària dels barris. Aquesta proposta de l'Ajuntament incentiva a la població perquè decideixi el futur d’una part del pressupost municipal. Enguany es decidirà el futur d'un total d'1.120.000 euros, que aniran destinats a projectes proposats per la ciutadania distribuïts a tots els barris de la ciutat. A més, una partida d'aquests diners,140.000 euros, aniran a processos específics per a infants, joves i per a gent gran.
El procés comença aquest febrer amb la presentació de propostes a la pàgina web dels pressupostos i el termini per fer-ho acabarà el nou de març. Per participar en aquesta iniciativa s'ha de tenir més de catorze anys i residir al Sant Cugat. Els Pressupostos Participatius 2025-27 es marquen com una prioritat d'aquest mandat. En aquest sentit, l'Ajuntament ha manifestat la voluntat d'executar màxims projectes possibles durant aquesta legislatura, tant els que surtin d’aquesta nova edició com dels projectes que estan pendents d’edicions anteriors. És per aquest motiu que l'Ajuntament farà una sola edició dels pressupostos participatius en tot el mandat, que s'ajusti a les possibilitats econòmiques i d’execució durant aquests pròxims anys. Dels 145 projectes escollits fins ara en Pressupostos Participatius, el 60 % ja estan executats (87 projectes), i dels 58 que estan pendents, bona part ja estan aprovats.
Francesc Duch, el regidor de Participació, ha expressat la importància de donar veu a la ciutadania a l'hora de decidir la inversió dels diners públics i ha ratificat el compromís amb aquells projectes que queden per executar. "Apostem per uns Pressupostos Participatius que permetin avançar en aquesta construcció col·lectiva, mentre fem un esforç important per executar els projectes que encara hem de fer realitat”, ha declarat Duch.
Un procés adaptat als barris
Com en les anteriors edicions, els Pressupostos Participatius mantenen el treball per barris amb la voluntat que surtin projectes aterrats al territori que fomentin el treball comunitari. En aquesta ocasió, a més, s’han recollit les especificitats d’alguns barris per garantir la distribució territorial de la inversió, com és el cas dels barris del centre o els de Volpelleres. Pel que fa als barris de les Planes, les propostes no es presentaran individualment sinó que es treballaran de manera col·lectiva en un consell extraordinari tenint en compte les limitacions que implica estar dins del Parc Natural de Collserola.
Una novetat d’aquesta edició és la convocatòria de Consells de Barris extraordinaris a tots els barris per poder treballar propostes de manera comunitària. L’objectiu és poder generar propostes que ja siguin compartides i dels barris, a banda de les que puguin presentar individualment els veïns i veïnes i les entitats.
Aposta pels infants i joves i per la gent gran
Els Pressupostos Participatius inclouran un procés específic per a infants i joves i també per a la Gent Gran. Aquests dos processos es faran a la tardor i comptaran amb 140.000 € cadascun. Aquest pressupost, segons ha comunicat l'Ajuntament, es treballarà des dels Consells d’Infants, de Joves i de Gent Gran per fomentar la participació d’aquests sectors de població i detectar també les seves necessitats.
Esther Madrona,regidora d’Infància, Joventut i Gent Gran ha remarcat la importància d'implicar tots els sectors de la població a l'hora de decidir els projectes. "És fonamental que tinguin veu en els pressupostos municipals, ja que això els permet contribuir activament a la transformació de la ciutat i convertir-la en un espai més inclusiu i respectuós”, ha declarat Madrona.