Sant Cugat estrena dues iniciatives per la memòria històrica

L'Ajuntament ha creat un perfil d’Instagram de memòria històrica i un mapa dels espais de la Guerra Civil i la Segona República

El mapa de memòria històrica està disponible digitalment a través de la pàgina web del Museu.
El mapa de memòria històrica està disponible digitalment a través de la pàgina web del Museu. | Ajuntament de Sant Cugat
Redacció
18 de febrer de 2025, 15:50
Actualitzat: 15:50h

Sant Cugat ha impulsat dues noves iniciatives per promoure la memòria històrica de la ciutat, apropar-la a tots els públics i conscienciar dels reptes de futur. L'Ajuntament ha creat un perfil d’Instagram de memòria històrica i també s'ha habilitat un mapa dels espais de memòria. Amb aquestes accions, l'Ajuntament ha comunicat la voluntat de reforçar el coneixement del passat i convidar a la reflexió sobre els drets humans i la democràcia.

La regidora de Memòria Històrica, Esther Madrona, ha qualificat "d'imprescindibles" aquesta mena de projectes per difondre la història col·lectiva de la ciutat. "Democratitzar aquest tipus de reflexions entre els més joves és importantíssim: és fonamental que el jovent comprengui la importància de defensar els valors democràtics i prevenir les injustícies”, ha explicat la regidora.

Un mapa de Memòria Històrica

La Segona República va ser una època d'assoliment de drets, llibertats i qualitat democràtica, que va quedar estroncada aviat pel cop d’estat, la guerra civil i la dictadura franquista. Sant Cugat va ser escenari d'aquesta història de país i molts indrets de la ciutat van quedar marcats per aquests episodis. L'Ajuntament ha posat a la disposició de la ciutadania un el mapa de memòria històrica perquè la població pugui visitar-los i sàpiga distingir-los. 

S'han destacat un total de 27 localitzacions, com l’antic Ajuntament de la plaça Barcelona, Cal Quitèria o la Casa Maristany. La iniciativa vol proposar un recorregut per aquests llocs per fomentar la memòria col·lectiva i promoure la coeducació. Els continguts que es poden trobar en aquest mapa estan basats en les aportacions d’historiadors com José Fernando Mota i han estat elaborats per Ignasi Bea amb el suport de la regidoria de memòria històrica.

El mapa es pot trobar a la pàgina web del Museu de Sant Cugat i, a més, les persones interessades, poden seguir també amb els itineraris guiats que el museu ofereix periòdicament dins el programa “Passejar la història”.

Un espai digital de difusió i reflexió

El perfil d’Instagram de memòria històrica, segons afirma l'Ajuntament, serà un canal de divulgació per implicar les noves generacions en la preservació de la memòria col·lectiva. Els continguts que s'hi ofereixen promouen el pensament crític i tracten temes com la repressió franquista, les desaparicions forçades, l’exili, i la lluita per la democràcia. El perfil recull contingut sobre les activitats de la mateixa regidoria, però també ofereix informació sobre efemèrides,història local, cròniques personals, i informacions d’altres institucions.