La Generalitat de Catalunya ha impulsat una sèrie d’actuacions clau per protegir el parc natural de Collserola i els municipis propers, incloent-hi Sant Cugat, davant el risc d'incendis forestals. Aquestes iniciatives es desenvolupen en el marc d’un projecte d'infraestructures bàsiques de prevenció d'incendis, amb una inversió total d'1,2 milions d'euros, i inclouen tant la creació de Punts Estratègics de Gestió (PEG) com la millora de les infraestructures d'extinció d'incendis.
Una de les principals actuacions de la Generalitat a la zona és la creació de 36 Punts Estratègics de Gestió (PEG) a tot el parc natural de Collserola. A Sant Cugat, s’han habilitat 119,21 hectàrees dins d’aquest perímetre de protecció, contribuint a una gestió més eficaç de la vegetació i la seguretat davant els incendis. Els PEG tenen un paper fonamental en la reducció de la propagació del foc, ja que creen discontinuïtats en la massa forestal, facilitant la tasca dels equips d'extinció i minimitzant els riscos per al territori i la població.
Set punts d’aigua estratègics
A més de la creació dels PEG, la Generalitat també ha destinat recursos a millorar les infraestructures per a la lluita contra els incendis. S’ha adjudicat l'ampliació de set punts d’abastiment d’aigua a la zona, entre els quals destaca un dipòsit a la zona de Sol i Aire a Sant Cugat. Aquesta actuació té com a objectiu millorar la capacitat de resposta davant un possible incendi, adaptant els dipòsits per a la captació d'aigua amb mitjans aeris, com ara helicòpters. Els dipòsits es milloraran fins a aconseguir un diàmetre de sis metres, davant els tres metres actuals. Aquestes millores compten amb una inversió de 469.000 euros.
Segons el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, "aquestes actuacions són un exemple del que cal fer en el futur", subratllant la importància d’implicar-se en la gestió dels boscos per evitar els incendis i les seves greus conseqüències. En el context actual de sequera, Ordeig ha insistit en la necessitat de preservar la biodiversitat, "estem jugant amb foc", així com les activitats econòmiques que depenen del medi natural, com la ramaderia i l’agricultura.
Neteja de franges forestals i manteniment preventiu
A més de les actuacions a les zones de bosc, la Generalitat ha impulsat el manteniment de franges forestals per reduir el perill d'incendi. Aquest treball, que es porta a terme en diverses zones del Parc Natural de Collserola, consisteix en la neteja de vegetació i la selecció dels arbres per reduir la càrrega de combustible al bosc. En total, s’han establert 256 hectàrees de prioritat per a la protecció, amb 119,21 hectàrees a Sant Cugat, i s’espera que aquests treballs continuïn durant tot l’any, amb la finalització prevista de les actuacions de manteniment a la fi del període d'estiu.

Els esforços de la Generalitat també inclouen la col·laboració estreta amb els ajuntaments de les poblacions afectades, com és el cas de Sant Cugat, per garantir una gestió integrada i eficient del risc d'incendi. La Generalitat ha invertit 730.543 euros per a la protecció de les zones de Sant Cugat, un municipi amb una gran extensió de boscos que requereix accions concretes per preservar la seguretat dels seus ciutadans i l’entorn natural. En aquest sentit, l'alcalde, Josep Maria Vallès, ha destacat que "és important treballar coordinadament amb la resta d'administracions i agraïm l'aportació que ha fet la Generalitat".
Les actuacions realitzades pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació tenen un impacte directe en la seguretat de Sant Cugat i els municipis veïns. Mitjançant aquestes iniciatives, la Generalitat no només treballa per a la protecció immediata davant dels incendis, sinó també per garantir la seguretat a llarg termini del parc natural de Collserola. La coordinació amb els ajuntaments, com el de Sant Cugat, i la implementació d’una estratègia integral de protecció contribueixen a reduir el risc d’incendis i a preservar un dels pulmons verds més importants de la regió.