Uns pressupostos participatius «redimensionats»: retallen un milió d'euros per agilitzar-ne l'execució

La quarta edició manté la "mirada de barri" i comptarà amb una nova partida per impulsar propostes pensades pels joves santcugatencs

Els regidors de Joventut Alba Gordó i Marco Simarro
Els regidors de Joventut Alba Gordó i Marco Simarro | Sergi Baixas
04 de maig de 2022, 12:26
Actualitzat: 15:50h

L'Ajuntament de Sant Cugat dona el tret de sortida a una nova edició dels Pressupostos Participatius perquè la ciutadania tingui veu i vot per decidir en què s'inverteix una part del pressupost municipal. Enguany però, la quarta edició arriba amb un parell de canvis de base

Malgrat mantenir-se la filosofia de "mirada de barri" per tal que els projectes resultants estiguin aterrats al territori i donin resposta a les necessitats detectades pel propi veïnat, els pressupostos participatius 2022-2023 sumaran enguany una bossa de diners d'1,5 milions d'euros. Una quantitat que s'ha vist retallada en 1 milió d'euros respecte a l'any passat, coincidint també amb la punxada de participació que ha anat caient esglaonadament del 8,4% de la primera edició a un 4,25% (uns 3.000 vots) en aquesta última.


Aquesta menor dotació econòmica, en paraules del regidor de Participació Marco Simarro, respon a una voluntat de tirar endavant una "redimensió conjuntural" per reduir el número de projectes resultats i facilitar així la seva execució en els terminis establerts. Una modificació que permetrà oferir, asseguren, un "retorn més àgil" a la ciutadania.

En aquest sentit, Simarro ha remarcat que la pandèmia ha estat un dels principals responsables en l'endarreriment a l'hora de consolidar molts dels projectes aprovats en la passada edició. Actualment, d'aquests només el 30% s'han executat; malgrat que auguren que la majoria acabaran veient la llum abans d'acabar l'any. 

Per altra banda, pel que fa a la distribució, cada barri decidirà 216.000 euros, dels quals 200.000 euros seran per a projectes d'inversió i 16.000 euros per a propostes de pressupost ordinari. Un nou retoc en relació a l'edició anterior on s'observaven diferències entre els tres barris del centre i els perifèrics menys poblats (Mira-sol, la Floresta i les Planes). Des de l'Ajuntament apunten que la distribució dels diners correspon a criteris de dèficits històrics, dotació d'equipaments i volum demogràfic.

Tanmateix, una altra de les novetats és que també es reservarà una partida de 216.000 euros per a propostes pensades pels infants i joves de la ciutat. Així doncs, a partir del Consell d'Infants i Joves s'elaboraran uns tallers específics per impulsar les seves idees i fomentar la participació entre aquest col·lectiu poc interpel·lat.

La fase de propostes arrencarà el 9 de maig i s'allargarà fins al 2 de juny a través del portal decidim.santcugat.cat.