Reconvertim el Camp de Golf guanya el Premi Torre Negra 2021 acompanyat d'un emotiu record per a Arcadi Oliveres

Un reconeixement a la tasca de col·lectius i persones en defensa del medi ambient

El jurat atorgant el premi a Mireia Gascón, representant de Reconvertim el Camp de Golf
El jurat atorgant el premi a Mireia Gascón, representant de Reconvertim el Camp de Golf | Sergi Baixas
19 de maig de 2021, 17:58

La plataforma Reconvertim el Camp de Golf de Can Sant Joan, guanyadora de la segona edició del Premi Torre Negra. Un reconeixement a la tasca de col·lectius i persones particulars en defensa del medi ambient. L'entitat aposta per la transformació del camp de golf en un gran parc interurbà entre Sant Cugat i Rubí, tal com queda palès en la seva proposta presentada la setmana passada. 

Durant els darrers mesos, aquest conflicte ha estat un dels temes més rellevants en l'agenda política davant la pressió d'Incasòl i de la Conselleria de Territori -dirigida per Damià Calvet- que advoquen per una convergència entre un parc natural obert al públic mantenint alhora l'activitat econòmica que generaria la reobertura de l'espai amb una nova escola de golf. Fa un parell d'anys, després de l'abandonament dels terrenys per la fallida de l'anterior empresa, tant l'Ajuntament de Sant Cugat com el de Rubí ja van votar en contra de la represa de la pràctica golfista; però durant les properes setmanes, la Generalitat portarà un nou document sobre la taula en aquest sentit als dos consistoris vallesans.
 

Un reconeixement a la tasca de col·lectius i persones particulars en defensa del medi ambient Foto: Sergi Baixas


Davant de tot plegat, el jurat del Premi Torre Negra -convocat per la Comissió Pi d’en Xandri +20, el Club Muntanyenc, Fridays for Future, Pol·len Edicions i elCugatenc- ha valorat l'"oportunitat" de la candidatura, la mirada comarcal i per visibilitzar la lluita de l'entitat d'una batalla que es remunta fins a la dècada dels 90. 

Així doncs, sota l'ombra del Pi d'en Xandri -que darrerament s'ha sabut que s'està recuperant a poc a poc de l'atac gairebé mortal que va patir fa 25 anys-, els convocants han fet entrega a la plataforma d'una escultura de fusta amb la silueta de l’àmbit de la Torre Negra i el logotip de la Comissió Pi d’en Xandri +20. 

La representant de l'entitat guanyadora, Mireia Gascón, es mostra confiada en que no es reobrirà l'activitat esportiva a Can Sant Joan i considera que tot rau en la "voluntat política" davant la manca de contundència contra el projecte d'Incasòl per part del consistori santcugatenc. Tanmateix, ha demanat a la població de Sant Cugat que, malgrat que l'espai els quedi una mica apartat, defensin l'espai per al benefici comú per a la ciutadania.

Homenatge a Arcadi Oliveres

Durant l'acte, també s'ha volgut homenatjar la figura d'Arcadi Oliveres a títol pòstum com a activista en la seva lluita contra la "lògica expansionista del capitalisme" i, per tant, que inevitablement derivava en uns efectes directes sobre les conseqüències climàtiques i ambientals que suposa aquest sistema econòmic. 

Una carta que ha estat entregada als representants d'Unipau, Neus Sotomayor i Àlvar Roda, que han reivindicat el seu llegat social. 

Un reconeixement a l'Arcadi Oliveres

Les entitats convocants de la segona edició del Premi Torre Negra, la Comissió Pi d’en Xandri +20, el Club Muntanyenc, Fridays for Future, Pol·len Edicions i elCugatenc, hem acordat fer un esment especial a l’activista i economista Arcadi Oliveres.

La mort de l’Arcadi el passat sis d’abril, amb una lliçó de vida durant les seves darreres setmanes des que va anunciar la seva malaltia, és una trista notícia per a moltes lluites, també l’ecologista. L’Arcadi havia arribat a la conclusió que era impossible mantenir el creixement econòmic en els termes que aquest s’entén en el sistema vigent en un planeta finit i amb recursos finits. Seguir amb la lògica expansionista del capitalisme suposa a llarg termini canviar les condicions físiques i climàtiques que permeten el desenvolupament de la vida humana i de moltes altres espècies. És a dir, no fer un canvi radical d’aquest model de creixement suposa abocar-nos al no-futur.

Des d’aquesta mirada, va ser un ferm defensor del decreixement, una proposta econòmica que trenca les bases del capitalisme i que suposa potser l’única esperança per garantir-nos un futur. Amb les contradiccions que tots i totes tenim, l’Arcadi va predicar amb l’exemple i va fer de la seva vida quotidiana i del seu activisme en lluites múltiples espais d’exemple i referència. De fet, l’Arcadi va ser capaç de generar lligams entre els moviments socials, fent evident que la lluita per la justícia global és una xarxa de reivindicacions que es complementen i que no s’entenen per separat.

A més de professor a la UAB, va ser fundador de Pax Christi, director de l’Institut Víctor Seix de Polemologia, president de Justícia i Pau i de la santcugatenca Universitat Internacional de la Pau, participant en moltes altres entitats com la Fundació per la Pau; el seu compromís polític amb el pacifisme, el desarmament, l’anticapitalisme, els drets civils i laborals, l’ecologisme i l’antifeixisme el converteixen en un referent dels moviments socials del país.

L’Arcadi era, i encara ho és en el seu llegat, una ment que ens ha ajudat a construir l’alternativa i a teixir aliances per un món més just. Però també va ser una persona propera i afable, sempre disposada a anar arreu del territori per compartir les seves idees, defensora de les oprimides, i punyent contra les opressores. Per tot això, i tot el que ens deixem, les entitats convocants de la segona edició del Premi Torre Negra volem fer un esment especial i un agraïment a la seva figura.
Arcadi, t’estimem i seguirem la teva lluita, que és la nostra.

Comissió Pi d’en Xandri +20, Sant Cugat del Vallès, 29 d’abril del 2021