Cs torna a clavar els ulls en la seguretat i l'okupació

Els taronges també presentaran durant el ple d'octubre una moció per millorar, asseguren, la sensació d'inseguretat del municipi

Blázquez i Ciprian, a la roda de premsa de Cs Sant Cugat
Blázquez i Ciprian, a la roda de premsa de Cs Sant Cugat | Sergi Baixas
07 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 16:44h
"Les dades tornen a ser alarmants". Sota aquesta premissa, Cs presentarà dues mocions al ple d'octubre per millorar la seguretat ciutadana i erradicar les okupacions al municipi. "S'han reprès els índexs de delinqüència prepandèmics i estem preocupats per la crescuda d'actes incívics, destrosses al mobiliari, baralles i botellots que no s'estan controlant", han assegurat els taronges en una roda de premsa carregant contra el "conformisme" del tripartit davant d'una creixent, afirmen, sensació d'inseguretat.

Malgrat aquestes declaracions i/o percepcions, cal assenyalar que els índexs de l'activitat criminal han anat experimentant una "reducció significativa" durant els darrers quatre anys. "Sant Cugat està vivint un moment dolç en termes de seguretat pública que no havíem vist mai", va declarar el cap de la comissaria local dels Mossos d'Esquadra, Manel Rodríguez, durant l'anàlisi del balanç delinqüencial del 2021

"Reconeixem la boníssima feina del cos de Mossos d'Esquadra al municipi i estem molt satisfets amb la seva tasca, però nosaltres posem la mirada en la ineficiència de la Policia Local arran dels pocs recursos i efectius que ostenta", ha esgrimit el portaveu de Cs, Aldo Ciprian. En aquest sentit, denuncia que el cos estigui en un 30% menys d'agents del mínim recomanat per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies per a les policies locals i exigeix apropar-se a la xifra dels132 efectius en lloc de l'actual centenar. 

Tanmateix, també ha lamentat que la mitjana d'edat de la plantilla sigui, asseguren, de 50 anys i, per això, reivindiquen que s'ofereixin millors condicions laborals per facilitar la incorporació de nous policies més joves. Una petició que s'afegeix al reclam de l'obertura de la reivindicada subcomissaria de barris a Valldoreix.  "El govern ha de començar a complir amb les seves promeses electorals i no intentar fer-ho tot a final de mandat", ha recriminat Ciprian.  

La millora i actualització de la xarxa de càmeres de vigilància intel·ligents i la implementació de solucions digitals per a la realització dels tràmits i denuncies online també apareixen en el text de la moció. 

La guerra contra l'okupació

L'altra moció que els liberals portaran al ple d'octubre consisteix en l'elaboració d'un pla municipal contra l'okupació il·legal i la creació d'una Oficina Antiokupació per assessorar els afectats. I és que al regidor Sergio Blázquez li preocupa l'increment d'un 56% en el nombre de denúncies per okupació interposades en l'últim any. 

En concret, ha exposat que s'ha passat dels 36 casos denunciats entre setembre del 2020 i agost del 2021 a 53 denúncies entre setembre del 2021 i agost del 2022. No obstant això, cal apuntar que, en comparativa amb els anys anteriors, les xifres continuen sent força baixos. I és que l'any 2017 se'n van denunciar 90; al 2018, 79; i al 2019, 50. Tanmateix, a dia d'avui, el nombre d'habitatges okupats comptabilitzats per la Policia Local al conjunt de la ciutat és de 89; o altrament dit, el 0,27% del parc d'habitatge de Sant Cugat.

Uns números més baixos respecte a fa uns anys que els taronges han rebatut esgrimint un "canvi de criteri" en el còmput de dades coincidint amb l'arribada del nou cap de la Policia Local, Joaquim Martin. "La facilitació de dades és diferent", ha assegurat Ciprian. De totes maneres, han volgut deixar clar que: "mentre hi hagi una única okupació, ens preocuparà".