Així serà el control als «free tours» a Barcelona: multes als guies, però no a les empreses

El regidor Jordi Rabassa anuncia que les sancions començaran "més aviat que no pas tard" a qui incompleixi les noves normes de grups màxims de 20 persones i explicacions sense altaveu

Turistes a Ciutat Vella, en imatge d'arxiu
Turistes a Ciutat Vella, en imatge d'arxiu | ACN
03 de març del 2023
Actualitzat a la 13:57h
L'Ajuntament de Barcelona ja ha engegat el seu pla per rebaixar la pressió dels grups turístics que visiten el districte de Ciutat Vella. El pla ja és en vigor, des d'aquest 1 de març, i "més aviat que no pas tard" la Guàrdia Urbana començarà a sancionar els guies turístics que incompleixin les noves mesures. Així ho ha anunciat el regidor del districte, Jordi Rabassa, que ha recordat que a partir d'ara els grups que recorren el centre històric de la ciutat estan limitats a un nombre màxim de 20 persones i que els guies ja no poden utilitzar altaveus per fer-se sentir.

Si algú incompleix aquestes condicions, s'exposarà a multes d'entre 1.500 i 3.000 euros. I les multes aniran a càrrec dels guies -la major part, autònoms sense titulació oficial- i no de l'empresa organitzador del free tourAquest pla, que està treballat també amb les associacions de guies oficials, estreny a la pràctica el dia a dia dels guies no oficials. Tot i així, Rabassa no ha explicitat si la mesura és un acte de pressió perquè es redueixi el nombre guies informals. "El districte de Ciutat Vella necessita que hi hagi menys turistes", ha insistit, "però no ens posem amb el model de negoci" de les empreses de free tour. 

Molts d'aquests treballadors que fan transitar grups d'estrangers amunt i avall de Ciutat Vella explicaven a Nació que, amb grups més petits, haurien de treballar més hores. I que, sense altaveu, l'esforç vocal recauria sobre la seva salut. O que la compra dels aparells per d'audició, en ser autònoms, l'haurien d'assumir ells, també. Venien a dir que el decret els precaritzaria. I si l'incompleixen, s'exposen a multes. "No hi ha cap voluntat de precaritzar, el que hi ha és una voluntat de cuidar els barris", ha insistit Jordi Rabassa, després de recordar que el turisme ha tingut un alt impacte els últims anys sobre la vida veïnal del districte, i especialment del barri Gòtic. 

Igualment, abans de començar a sancionar, s'obre un període de gràcia no concretat en què vint agents cívics faran arribar les noves condicions als guies turístics que treballen a l'espai públic. Així, des de l'Ajuntament s'ha insistit en què no es té una voluntat recaptatòria. 

Punts calents amb topalls de grups

Una altra de les novetats inclou que a certs punts d'especial interès es fixarà un topall de grups. Es tracta de plaça Sant Jaume i plaça Reial (8 grups), plaça del Rei (5 grups), Fossar de les Moreres, passeig del Born, Façana de Santa Maria del Mar i plaça del Pi (3 grups), plaça Sant Felip Neri, la d'Isidre Nonell i els entorns de la placeta Manuel Ribé (2 grups) i la plaça del a Barceloneta i la façana del Palau de la Música (1 grup).

En aquest cas, els guies consultats advertien que això podia generar colls d'ampolla i més aglomeracions al carrer, entre els grups que esperen accedir a aquests indrets. En aquests contextos, el regidor dels comuns ha demanat "responsabilitat" als guies. "Si van a Sant Felip Neri i troben molta gent, el que no han de fer és esperar-se al carrer, sinó anar a un altre lloc", ha exposat el responsable municipal. 

Amb tot, el mateix regidor ha recordat que inicialment el govern d'Ada Colau ja ha cedit davant les pretensions inicials. D'inici, es va plantejar que el màxim nombre de persones que conformaven un grup fos quinze, per evitar aglomeracions. Les empreses, en canvi, van assegurar que així no els sortiria a compte treballar. I el govern municipal, finalment, ho va acabar ampliant fins a vint persones. Ara, el pla ja és una realitat.
Arxivat a