L'alcohol és un producte molt normalitzat en les celebracions i trobades al nostre voltant. Malgrat que és un producte del qual no hem d'abusar, hi ha moments en què ve de gust una copa. Ara bé, hi ha moments en els quals aquestes begudes no senten gens bé, provocant malestar i mal de cap. Per què es produeix això?
El mal de cap per culpa de l'alcohol pot venir provocat per diversos motius. El primer és el mateix alcohol que ens deshidrata. El cos absorbeix l'alcohol molt ràpidament, que passa a la sang i arriba el cap. Allà activa el circuit del plaer i ens desinhibeix, però alhora tensa les venen del cervell i castiga l'estómac, fet que ens pot arribar a crear malestar. Enric Isidre Canela, catedràtic emèrit de Bioquímica i Biologia Molecular de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona va explicar a TV3 que és molt important beure amb mesura i a poc a poc, prendre aigua mentre bevem alcohol i menjar, ja que d'aquesta manera es protegeix l'estómac.
Per altra banda, també hi ha la possibilitat que el malestar ens el causin altres components de la beguda que no tenen a veure amb l'alcohol. Això explicaria per què hi ha persones que se'ls posa malament un tipus d'alcohol però no un altre. Un d'aquests elements serien els sulfits afegits, que poden provocar al·lèrgies. Aquest producte s'afegeix al vi durant la fermentació. És per això que cal mirar l'etiqueta o preguntar a algun expert sobre la presència de sulfits afegits als vins.
També pot ser que el cos tingui un excés d'etanol i que no es metabolitzi bé, provocant un excés d'acetaldehid, un compost orgànic tòxic. El sexe, la procedència i l'edat també hi juguen un paper en aquest cas, ja que les dones, les persones asiàtiques tenen menys enzims neutralitzadors de l'acetaldehid. A més, la tolerància a l'alcohol també disminueix amb l'edat
Cal saber també que aquest mal de cap no és sempre dolent, ja que és un indicador del cos per deixar de beure. De totes maneres, la millor manera per evitar-ho és hidratar-se, menjar i moderar l'alcohol.