Aquest és el millor supermercat català on comprar carn de vedella, ho diu l'OCU

El valor nutricional de la carn és molt apreciat, i hi ha una gran variació en la qualitat i cost entre diferents comerços

La carn de vedella de l'Esclat és la millor segons l'OCU
La carn de vedella de l'Esclat és la millor segons l'OCU | TarragonaDigital
Nació
26 de gener de 2024, 08:00
Actualitzat: 9:54h
Si hi ha un aliment que no falta a la dieta mediterrània és la carn de vedella. A l'Estat hi ha 11 IGP (Indicacions Geogràfiques Protegides) que elaboren i certifiquen la carn de vedella, una de les quals a Catalunya: la carn Pirineus Catalans (o Vedella dels Pirineus Catalans). 

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) va fer una investigació detallada per avaluar l'oferta de carn als principals supermercats de l'Estat. Es van inspeccionar productes de fins a 18 cadenes, amb la qualitat, preferència de compra i mètodes de producció com a paràmetres principals.

Un supermercat català és assenyalat com el que té la millor oferta de carn. Es tracta de l'Esclat, del mateix grup que Bonpreu (en segona posició), que ha obtingut una puntuació de 84 sobre 100 en l'estudi. BonÀrea, també català, competeix amb Hipercor per la tercera posició, amb 79 punts.

Què s'ha de tenir en compte a l'hora de comprar carn?

Més enllà del tipus de carn que volem comprar, cal anar alerta per distingir la tendra i saborosa. La raça de l'animal, la forma de ser criat, si ha estat a l'aire lliure o no, i l'edat de sacrifici són paràmetres que influencien el color de la carn i la greix. La qualitat és una altra cosa: la donen la sucositat, la tendresa i el sabor, uns paràmetres que no s'anoten a les etiquetes. Com puc saber si ho serà?
  • L'edat de l'animal: com més vell, més dura tindrà la carn. Per tant, la vedella serà, en principi, més tendra que la vaca o el bou. Els animals joves, però, tenen una carn més seca perquè hi ha menys greix acumulat. Si la carn té una mica de greix resulta més saborosa.
  • El tipus de criança: si l'animal ha menjat pinso, la seva carn serà més clara, mentre que si ha pasturat, tindrà una carn més fosca.
  • La raça i l'herència: és el factor decisiu, ja que determina la duresa de la carn en un 60%. Malauradament, no es pot detectar a simple vista ni està escrit a les etiquetes.

D'altra banda, és important també revisar l'etiqueta de comercialització de la carn. La carn de vaca ha d'estar estrictament etiquetada perquè el carnisser pugui disposar de tota la informació sobre allò que comercialitza. Què hi diu? El número de cròtal (de quin animal procedeix la carn), origen (país de naixement, criança, sacrifici i la divisió de les parts), número d'escorxador i sala de divisió, tipus d'animal i categoria comercial (que s'estableix segons la quantitat de teixit nerviós).