Aquest és l'aperitiu que servien abans als bars i que ara es considera un superaliment

Els tramussos contenen 36 grams de proteïnes per cada 100, molt per sobre de la carn de vedella

Publicat el 17 de febrer de 2024 a les 15:30
Actualitzat el 17 de febrer de 2024 a les 15:43
Qui tingui certa edat potser recordarà que alguns bars, sobretot aquells de tradició més castellana, tenien un envàs amb tramussos flotant en salmorra que el cambrer de torn oferia al client en forma de tapeta amb un cullerot foradat per acompanyar la cervesa, el vermut o el refresc a l'hora de l'aperitiu. Actualment, però, a la majoria d'establiments els tramussos s'han anat arraconant fins a desaparèixer.

Els estudis assenyalen, però, que aporten una important quantitat de proteïnes, de fins a 36 grams per cada 100, per sobre d'altres llegums -sí, els tramussos són llegums-, i molt per sobre de l'aportació que ofereix la carn de vedella, amb 21 grams. A més, els greixos que aporta van bé per reduir el colesterol, ja que són insaturats. Si això fos poc, cal tenir en compte que els tramussos contenen hidrats de carboni, fibra i fitoesterols o esterols vegetals en una proporció més alta que la majoria de vegetals. O sigui, els tramussos es poden considerar un superaliment.

L'únic desavantatge que té el consum dels tramussos respecte de la carn, és que no conté tots els aminoàcids essencials, cosa que sí que passa amb les proteïnes d'origen animal. Tot i això, si es vol evitar el consum de proteïnes animals, la combinació de diverses fonts de proteïnes vegetals pot completar tot l'espectre. Generalment, els aminoàcids que els falten als llegums, es troben abundosament en els cereals, de manera que combinant els dos tipus d'aliments vegetals es consumeixen tots els aminoàcids essencials.

Cal assenyalar que el consum de tramussos en salmorra redueix la seva proporció de proteïnes i el nombre de calories que aporta, de manera que la millor manera d'aprofitar tot el seu potencial és menjar-los secs, o naturals sortint de planta.

[plantillavirals]