Barcelona planta cara a les violències masclistes: «S'ha acabat»

Milers de dones amb missatges contra el patriarcat recorren el passeig de Gràcia pel 25-N

Manifestació a Barcelona contra les violències masclistes.
Manifestació a Barcelona contra les violències masclistes. | Hugo Fernández
25 de novembre del 2023
Actualitzat a les 22:31h
La marxa contra les violències masclistes ha omplert aquest dissabte el centre de Barcelona. Un altre 25 de novembre on les dones i els clams feministes s'han deixat veure i sentir a la capital catalana. Milers de dones han secundat la manifestació unitària convocada per Novembre Feminista, que ha recorregut el passeig de Gràcia des de l'avinguda Diagonal i fins a la plaça de la Universitat. 

L'endemà del Black Friday i amb les llums de Nadal enceses, la marxa s'ha viscut amb una combinació d'un ambient festiu i alhora reivindicatiu. Com ja és habitual en les marxes feministes, moltes de les assistents han lluït complements liles que no han amagat algunes banderes Palestines en solidaritat amb el poble de Gaza. 

Amb el lema "S'ha acabat, ens volem juntes, diverses, vives i rebels" l'entitat convocant ha volgut reivindicar la xarxa feminista existent per plantar cara a les violències masclistes. En el manifest també han reclamat polítiques públiques, recursos i mitjans suficients en el sistema de protecció i recuperació enfront de les violències masclistes a totes les administracions. 

Consideren també que calen protocols i circuits diversos que tinguin en compte que les violències masclistes ens colpegen de manera diferent; i que el sistema judicial incorpori la perspectiva de gènere i el dret antidiscriminatori com a criteris de referència. Durant la marxa s'han pogut sentir càntics com "si ens toquen a una, ens toquen a totes" i s'han vist moltes pancartes amb missatges clars sobre la pornografia o el patriarcat. 

La batucada Escandalera ha acompanyat la comitiva al llarg del recorregut i ha estat la banda sonora per fer ballar grans i petits. Música que s'ha complementat amb proclames que s'han adreçat, entre d'altres, contra el líder de Vox, Santiago Abascal, i al petó no consentit de l'expresident de la Federació Espanyola de Futbol Luis Rubiales a Jenni Hermoso: "No és un 'piquito'".


Les reivindicacions de les dirigents polítiques

Dirigents dels principals partits amb representació al Parlament han estat presents durant la marxa per reivindicar que "les violències masclistes no són una xacra sinó part del sistema” patriarcal, de manera que cal atacar les seves arrels cada dia", ha exposat la consellera d’Igualtat, Tània Verge, a l'inici de la marxa. La vicesecretària general de Feminismes i LGTBI d'ERC, Raquel Sans, ha afegit que "posar fi a les violències masclistes és una obligació". 

La presidenta de Junts, Laura Borràs exigeix “aïllar, denunciar i erradicar” totes les violències,  ja sigui les més “visibles”, com la violència sexual o els feminicidis; o les més “invisibles, que a vegades són més quotidianes”. "Canvis estructurals", ha dit la presidenta de la Diputació de Barcelona i viceprimera secretària d'Organització del PSC, Lluïsa Moret. Ha exigit "tolerància zero" amb els missatges "populistes que neguen i justifiquen les violències" i ha mostrat el "compromís ferm" dels socialistes amb la lluita feminista. 

Des d'En Comú Podem, la portaveu adjunta, Susana Segovia, ha reclamat “valentia política” i més “recursos” per combatre les violències masclistes. Per la seva banda, la portaveu del Secretariat Nacional de la CUP, Laure Vega, ha demanat una renda bàsica, regular els lloguers i millorar el sistema sanitari per combatre la violència masclista.