CaixaForum, créixer en la cultura i la ciència

La xarxa de centres de la Fundació “la Caixa” aposta per trencar barreres i acostar la cultura a tots els públics

Les activitats de la xarxa CaixaForum estan destinades a tots els públics
Les activitats de la xarxa CaixaForum estan destinades a tots els públics | Fundació la Caixa
Nació
26 de setembre del 2023
Actualitzat a les 10:15h
“Diuen que, quan naixem, la nostra visió és limitada. No és fins que tenim tres o quatre mesos que comencem a distingir els objectes o els colors”. Així comença l'emotiu espot de la xarxa CaixaForum, l'aposta de la Fundació “la Caixa” per trencar barreres i acostar la ciència i la cultura a tots els públics.


Des de la xarxa CaixaForum tenen molt clar que la cultura transforma i ensenya a mirar. “Mirar no és tan sols veure. És descobrir, interpretar i opinar”, assenyalen. De fet, és una aposta que ve de molt enllà, des dels anys 70 del segle passat, que van situar la cultura i la ciència com dos elements claus de les activitats de la fundació.

Progressivament, amb la creació i desenvolupament de la xarxa CaixaForum s'ha pogut fer un salt d'escala, amb una programació molt completa que tracta tant temes d'actualitat com de tots els temes, buscant establir connexió entre les grans qüestions científiques i culturals. “Creiem que la cultura i la ciència han de tenir un paper central en la vida de les persones i en la societat, han de ser una eina de coneixement i de transformació que ens permetin afrontar els grans reptes socials i ambientals dels pròxims anys”, asseguren des de la Fundació “la Caixa”.

I com es fa?

 Trencant barreres: aportant noves mirades, analitzant el passat, connectant amb el present i construint el futur. Fer més accessibles i la cultura per contribuir a la cohesió social.

 Treballant en xarxa: col·laborant amb institucions culturals i científiques d'arreu del món.

 Acostant-se al territori: més enllà de l'àmplia xarxa CaixaForum, hi ha exposicions i activitats que itineren arreu de l'estat espanyol i Portugal.
 

La xarxa CaixaForum, en dades

Les exposicions de la xarxa CaixaForum tracten temes actuals i connecten transversalment diverses disciplines i èpoques. En aquest sentit, la varietat de la programació d'exposicions (de l'arqueologia a l'art contemporani, passant pels mestres anics i moderns, fins a l'arquitectura o el cine) permeten establir connexions amb tots els públics.

A més, les exposicions són també el punt de partides de moltes activitats complementàries que multipliquen les perspectives i maximitzen l'experiència CaixaForum.
 

La xarxa CaixaForum va superar els 7,2 milions de visitants. Foto: Fundació la Caixa


Per altra banda, destaquen les aliances amb els principals museus del món -Museu del Prado, The British Museum, Centre Pompidou, MNAC o American Museum of Natural History, entre altres-. Que són líders en la renovació de la cultura i la seva dimensió social.

Tot plegat, fa multiplicar l'impacte social de la programació, que en la temporada 2022-2023 va assolir aquestes dades:

 38 exposicions als centres de la xarxa CaixaForum

 Més de 7,2 milions de visitants entre els centres i exposicions itinerants

 76 itineràncies

 16.538 activitats organitzades

 863.014 participants en les activitats organitzades
 

El valor dels edificis de la xarxa CaixaForum

La força de la xarxa CaixaForum és el contingut -exposicions i activitats-, però també el continent és important. En les darreres dècades la Fundació “la Caixa” ha recuperat edificis de gran interès arquitectònic per convertir-los en centres de divulgació cultural i científica. Punts de trobada entre coneixements i persones, espais dinànics amb facilitat per acollir esdeveniments de formats i temàtiques molt diverses.

La xarxa compta amb tres centres a Barcelona:

 CaixaForum Barcelona. S'ubica a l'antiga fàbrica tèxtil Casaramona que als peus de Montjuïc és un dels exemples més destacats de l'arquitectura modernista industrial catalana.

 Museu de la Ciència CosmoCaixa. Un edifici que mescla modernisme i avantguarda i que és un centre de referència a la ciutat per acostar la ciència a tots els públics.

 CaixaForum Macaya. El Palau Macaya, en ple Eixample de la capital catalana, és una joia del modernisme que acull un centre de reflexió i debat.
 

La xarxa CaixaForum disposa d'edificis molt singulars. Foto: Fundació "la Caixa"



I també tres centres més a la resta de Catalunya:

 CaixaForum Girona. Ubicat a la Fontana d'Or, un exemple d'arquitectura civil catalana medieval i que esdevé un dels elements patrimonials destacats del Barri Vell de la capital gironina.

 CaixaForum Lleida. Una de les joies de l'arquitectura modernista lleidatana i que va acollir el famós cinema Vinyes, convertit des de fa dècada en un referent cultural per a la ciutat.

 CaixaForum Tarragona. Un edifici d'estil neoclàssic de mitjan segle XX, a tocar de la font del Centenari, que sempre ha estat lligada a la cultura -per exemple, com a biblioteca-.

La xarxa CaixaForum es completa amb els centres de Madrid, València, Palma així com els de Saragossa i Sevilla.
 

Nova temporada amb 34 propostes més

La Fundació ”la Caixa” ha presentat recentment les propostes per a la temporada 2023-2024: 34 títols expositius en total, entre els quals hi ha 10 estrenes, recorreran els centres CaixaForum i el Museu de la Ciència CosmoCaixa.

Entre les mostres destaquen novetats com l’exposició de producció pròpia dedicada al llegat més íntim del cineasta Luis García Berlanga. Fruit de les aliances internacionals, cal subratllar una mostra sobre la representació del poder femení a través de diferents cultures i èpoques amb el British Museum.

També es podrà veure una mostra que presenta les relacions que hi ha hagut entre art i natura durant l’últim segle a través de les riques col·leccions del Centre Pompidou, així com una gran exposició en col·laboració amb el Museo Paleontológico Egidio Feruglio de la Patagònia que té com a protagonista el dinosaure més gran trobat fins avui.
 

Rèplica del dinosaure més gran mai trobat. Foto: Fundació "la Caixa"


Així mateix, sobresurten altres mostres de producció pròpia dedicades a la música i les matemàtiques o a la visió del paisatge a partir d’obres de la Col·lecció d’Art Contemporani Fundació ”la Caixa”, entre altres novetats. 

A més, la Fundació ”la Caixa” continuarà impulsant la plataforma online gratuïta CaixaForum+, estrenada el desembre del 2022 i que, recentment, ha superat els 100.000 subscriptors. En els primers mesos, la plataforma ha consolidat una aposta única en l’oferta audiovisual i ha anat enriquint un catàleg excepcional entorn de l’art, la música, la literatura, el pensament, la història, el cinema, les ciències de la vida, les ciències físiques, l’arquitectura i el disseny. En aquesta nova temporada, CaixaForum+ continuarà sumant noves sèries, pòdcasts, documentals, programes de divulgació, entrevistes, concerts i òperes, entre altres.