Les ciutats catalanes on més puja i més baixa la criminalitat

En els tres municipis que lideren el rànquing el creixement és superior al 6%, mentre que en el conjunt de Catalunya les dades es mantenen estables

Desplegament dels Mossos per un assassinat
Desplegament dels Mossos per un assassinat | Juanma Peláez
Redacció
10 de febrer de 2025, 17:40

L'Hospitalet de Llobregat, Badalona i Sabadell són les grans ciutats de la regió metropolitana on més van créixer els delictes el 2024, segons el balanç de criminalitat que ha fet públic el Ministeri de l'Interior. En aquestes tres ciutats, el creixement és superior al 6%, quan en el conjunt de Catalunya les dades es mantenen estables.

En el cas de l'Hospitalet de Llobregat, l'augment dels delictes és del 6,2%. Destaca l'augment del tràfic de drogues (48,5%) i els delictes de lesions (26,3%), mentre que cau el robatori de vehicles (-10,2%). El 2024 també es va tancar a la ciutat sense cap homicidi o assassinat, respecte als 3 registrats el 2023.

A Badalona l'increment de la criminalitat el 2024 és del 6,3%, amb un increment significatiu dels robatoris en domicilis (57,8%), les violacions (32,4%) i el tràfic de drogues (22,7%). De fet, si no es tenen en compte els delictes de ciberdelinqüència, l'increment global seria superior, del 8,1%.

Una situació semblant es viu a Sabadell, amb un increment mitjà dels delictes del 6% - un 8,8% si només es té en compte la delinqüència convencional-. Com a l'Hospitalet de Llobregat, a la cocapital vallesana, les tipologies de delicte que més creixen són el tràfic de drogues (35,2%) i els delites de lesions (25,7%).

On baixa més la criminalitat?

En altres ciutats de l'entorn metropolità, les variacions són desiguals. Les dades baixen a ciutats com Terrassa (-3,4%), Cornellà de Llobregat (-2%), Santa Coloma de Gramenet (-0,8%), Castelldefels (-2,2%), Sant Cugat del Vallès (-5,9%), Montcada i Reixac (-7,4%), Cerdanyola del Vallès (-2,2%) o Molins de Rei (-5,3%).

El descens és especialment notable a Gavà (-10,7%) i Viladecans (-8,9%), al Baix Llobregat, i a Rubí (-8,2%), al Vallès Occidental. A més, es tracta de les ciutats de tota Catalunya amb una millor evolució de les dades de criminalitat que ha fet públic el Ministeri de l'Interior, només per darrere de Banyoles.

L'"efecte Aeroport" distorsiona les dades al Prat

On les estadístiques també mostren un increment notable de la delinqüència és al Prat de Llobregat. Segons les dades del Ministeri, a la ciutat la criminalitat creix un 47,5% d'un any per l'altre. Una de les dades més exemplificadores és l'augment dels furts, que passen de 6.079, l'any 2023, a 10.151, el 2024, un 67% més.

L'Ajuntament del Prat de Llobregat rebat aquestes dades i assegura que estan "distorsionades" per l'"efecte Aeroport". La infraestructura aeroportuària està adscrita al municipi i per ella passen milions de viatgers cada any que són aliens al dia a dia de la ciutat i que, per contra, són víctimes de carteristes que sí que computen a l'estadística.

En aquest sentit, el consistori ja va aprovar l'abril passat una declaració institucional per instar el Ministeri a "desglossar en el seu balanç" els delictes ocorreguts a l'Aeroport dels de la resta de la ciutat per "garantir una estadística fiable i segregada". Segons dades del consistori, a l'Aeroport i el centre comercial Splau es concentra el 56% de la criminalitat del conjunt de la ciutat.

Altres ciutats on augmenta el nombre de delictes

En canvi, el nombre de delictes augmenten a ciutats com Mataró (4,8%), Granollers (2,1%), Esplugues de Llobregat (6,6%), Martorell (3,7%), Sant Adrià de Besòs (1,6%), Sant Feliu de Llobregat (0,3%), Sant Boi de Llobregat (1,2%), Barberà del Vallès (10,9%), Premià de Mar (5,4%), Pineda de Mar (2,3%) o Mollet del Vallès (2,7%).

També creix la criminalitat de manera important als municipis de Sant Andreu de la Barca (7,3%) o Ripollet (11,1%). En aquests darrers casos, però, destaca l'impacte de la ciberdelinqüència. Sense els delictes informàtics, la criminalitat convencional creix un 3,8% i un 5,4%, respectivament. D'altra banda, a la zona del Penedès, el nombre de delictes cau a Sitges i Vilanova i la Geltrú en proporcions similars, un 3,2% i un 3,4%, respectivament; mentre que creixen un 5,1% a Vilafranca del Penedès.