El claustre de la Universitat de Barcelona (UB) ha aprovat trencar les relacions institucionals i acadèmiques amb Israel en solidaritat amb el poble palestí. Ho ha fet de forma extraordinària en una moció que ha tirat endavant aquest mateix dimecres per 59 vots a favor, 23 en contra i 37 abstencions i que ara passa a la teulada del consell de direcció i de govern del centre.
La mesura s'aplicaria tant a centres, com a instituts de recerca, empreses i altres institucions israelianes i s'estendria "com a mecanisme de pressió" fins que l'executiu liderat pel primer ministre Benjamin Netanyahu aturi el "genocidi" contra Palestina i s'erradiqui "el sistema d'apartheid i colonització". En el text es pot llegir com el claustre demana un alto el foc immediat i permanent a la Franja de Gaza, així com que els governs català i espanyol facin el mateix començant, per exemple, per aturar el comerç d'armes amb Israel.
Un cop ha acabat la votació, el rector de la UB, Joan Guàrdia, ha recordat que el seu no és el primer claustre universitari que aprova un document així i que la situació que travessa el poble palestí no es pot tractar amb indiferència per part de la universitat: "Des d'una institució que utilitza la ciència com a mecanisme per enfrontar la realitat, no podem ser indiferents", ha etzibat.
Guàrdia també s’ha compromès, d’entrada, a generar reflexió dels impactes de la guerra entre l'alumnat. "Des del primer moment hem estat actuant amb els companys de la comunitat educativa que s'han vist maltractats. Mantindrem el nostre compromís d'atendre tot aquell que es veu afligit davant aquesta barbaritat insuportable", ha afegit el rector.
"És important que la UB sigui fidel als seus principis"
Durant el claustre, Adriana Nadal, representant del col·lectiu que ha presentat la moció, Universitats amb Palestina i el Grup Palestina UB, ha recordat els principis de la universitat catalana de respectar la llibertat de pensament i la defensa dels drets humans i ha apuntat que s'ha d'"exigir també el seu respecte en Palestina" amb les accions que calguin. "És el moment que la UB sigui fidel als seus principis i posi fi al silenci còmplice davant el genocidi palestí".
Els membres del claustre que han rebutjat la moció han considerat que al centre "no li correspon" posicionar-se sobre el conflicte, al·ludint a la llei orgànica del sistema universitari (Losu), i han indicat que seria un "error" que la UB fes seu aquest document per incloure paraules com a genocidi o apartheid.
En un comunicat posterior al claustre, l'alumnat que ha acampat a l'edifici històric com a gest de solidaritat amb Palestina, impulsors de la iniciativa, han celebrat l'aprovació de la moció, però han demanat que no "es quedi en una declaració buida". En aquest sentit, han assegurat que vetllaran perquè el consell de govern de la UB compleixi els punts.