Descobreixen una fàbrica de xocolata del segle XIX en unes obres a Barcelona

Les restes s'han trobat en una finca de la plaça de la Llana on també s'han documentat murs i portes atribuïbles a un gran casal medieval

Una placa que s'hauria usat per elaborar les etiquetes de la xocolata
Una placa que s'hauria usat per elaborar les etiquetes de la xocolata | ACN / Maria Pratdesaba
Nació
09 de febrer del 2024
Actualitzat a les 14:28h
Sorpresa durant unes obres a Barcelona. Els treballs en una finca situada a la plaça de la Llana de la capital catalana han fet sortir a la llum restes arqueològiques d'una fàbrica de xocolata del segle XIX. Així ho han pogut documentar els arqueòlegs que treballen en aquest edifici des del passat març, on han recuperat elements relacionats amb aquest obrador, com plaques de plom que s'haurien utilitzat per elaborar les etiquetes de les xocolates. En aquestes plaques s'especifica el nom de la fàbrica, Clemente Guardia.

Els arqueòlegs també han descobert murs i portes atribuïbles a un casal medieval del segle XIV, tot i que la finca actual data del segle XIX. Les obres s'emmarquen en un projecte de l'Ajuntament de Barcelona per rehabilitar l'edifici i convertir-lo en un servei de pisos amb suport. La directora de la intervenció, Marta Lucas, ha assegurat que normalment es fixen més en els “antecedents arqueològics del voltant o en documentació genèrica” i no tant “en els usos que s’ha donat als edificis”. “Sabíem que el 1823 el propietari de l’edifici va demanar fer reformes, però no coneixíem la finalitat”, ha afegit.

La troballa de diferents elements relacionats amb la producció de xocolata els ha permès documentar aquest obrador. Ho han pogut confirmar a través d’un text de l’Almanac de l’Exposició Universal de 1888, on apareix la fàbrica referenciada a l’adreça de plaça de la Llana amb el nom de "Guardia (Clemente). Xocolates i pastillatge". Precisament, en les excavacions s’ha trobat una placa de plom amb aquesta mateixa inscripció.
 
Arxivat a